Belföld

Rendkívüli közgyűlést szorgalmaz a TEBÉSZ a Braunál

A kisbefektetői jogok hatékonyabb érvényesülése érdekében a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) elengedhetetlennek tartja, hogy a Brau Rt. Felügyelő Bizottságában legalább egy tag a kisbefektetők érdekét képviselje, ennek érdekében megkezdte az előkészületeket a Brau Rt. rendkívüli közgyűlésének összehívására.

A TEBÉSZ az MTI-hez eljutatott keddi közleményében leszögezi: a szövetség az után döntött erről, hogy egyelőre nem látnak tárgyalókészséget a Brau részvényeit felvásárolni akaró Amstel részéről. Az Amstel Sörgyár Rt. nyilvános vételi ajánlatot tett szeptember 8-án a Brau Union Hungária Rt. részvényeire. Az Amstel Rt. a Brau törzsrészvényeiért 12.273 forintot, az elsőbbségi részvényekért 12.806 forintot ajánl.

A TEBÉSZ viszont új, tisztességes árú felvásárlási ajánlat megtételére szólította fel az Amstelt. Az Amstel viszont azt közölte, hogy a Brau Union Hungária Rt. részvényeire tett ajánlat előkészítése során a törvényesség, a tőkepiaci szabályok és egyéb jogszabályi előírások legmesszemenőbb figyelembevételével járt el.

A TEBÉSZ jogi álláspontja szerint a Brau 93,2 százalékát törvénysértő módon szerezte meg az Amstel. Így jelenleg a tőkepiaci törvény vonatkozó rendelkezései alapján sem a korábbi eladó, sem a leendő vevő nem jogosult tulajdonosi jogainak gyakorlására – áll a szövetség közleményében. Erre tekintettel a TEBÉSZ reális esélyt lát a közgyűlés összehívhatóságára és ott jogszerű és érvényes határozat meghozatalára – áll a szervezet közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik