Belföld

Az MKB egyedül pályázik a Konzumbankra – döntés csak a jövő héten

Egyedül a Magyar Külkereskedelmi Bank adott be pályázatot a keddi határidőig a Konzumbank megvételére az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nek (ÁPV) - közölte az ÁPV kedden az MTI-vel.

Megbízható forrásokból a FigyelőNet úgy értesült, hogy a Konzumbank privatizációjáról csak a jövő héten születhet döntés. Az ÁPV Rt. értékelő bizottsága ekkor ül össze, hogy eldöntse: elfogadja-e az MKB ajánlatát.


Az ÁPV Rt. a bank tulajdonosainak megbízásából augusztus 11-én írta ki a pályázatot az egyik utolsó állami kézben lévő pénzintézet két részvénycsomagjára és székházára.

A nyilvános, egyfordulós tenderen a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonában levő, csaknem 7,2 milliárd forint névértékű, a bank alaptőkéjének 90,6 százalékát kitevő, illetve a Tőketárs Tanácsadó és Szolgáltató Kft. tulajdonát képező 711 millió forint névértékű, az alaptőke 9 százalékát képviselő törzsrészvényeit kínálta eladásra a privatizációs szervezet.

A pályázat része a Konzumbank által székházként használt Tüköry utcai ingatlan, illetve az ingatlant tulajdonló Tüköry Center Kft. üzletrész is. A két vagyonelem megvásárlására egyben lehetett pályázni. A vevőnek a teljes vételárat készpénzben kell megfizetnie. A pályázati dokumentációért 1 millió forintot kellett fizetni, a pályázati biztosíték 100 millió forint volt.

Az elfogadott menetrend szerint, amennyiben a pályázat érvényesnek és eredményesnek bizonyul az egyfordulós tender nyertesével novemberben kötik meg a szerződést. Az ügylet zárása és a pénzügyi teljesítés pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezési eljárásának sikeres befejezését követően decemberre várható.

A közlemény szerint a kis- és közepes cégek finanszírozására szakosodott Konzumbank piaci részesedése mintegy 1 százalék, mérlegfőösszege 2002 végén 112,1 milliárd forint volt, az MFB megbízásából kihelyezett agrárhitelekkel együtt pedig meghaladta a 179 milliárd forintot. A bank tavaly üzemi szinten 1,93 milliárd forint nyereséget termelt, és 183 millió forint adózott profitot könyvelt el. Az idei évre a hitelintézet mintegy 1,5 milliárd forintos üzemi nyereséget tervezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik