Belföld

Megszűnnek az e-kereskedelem akadályai

Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokról szóló törvény módosításával megszűnnek az interneten folytatott kereskedelem akadályai - mondta Kovács Kálmán az Országgyűlésben.

Az informatikai és hírközlési miniszter közölte, világszerte mintegy 500 millió ember használja az internetet, Magyarországon pedig kétmillióan, akik jelentős befolyást gyakorolnak az elektronikus kereskedelem számos formájának fejlődésére.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió átlagához képest Magyarországnak jelentős lemaradása van a vállalati internet-hozzáférés tekintetében. Hozzátette: a 250-300 magyar on-line áruház forgalma tavaly 4,5 milliárd forint volt, az idén 30-40 százalékos emelkedés várható, ami 6 milliárdos forgalmat jelent.

A miniszter az elektronikus kereskedelem előnyei között sorolta fel a 24 órás hozzáférést és a kínálatok összevethetőségét, de megemlítette azt is, hogy a bizonytalanságok miatt az emberek nem szívesen veszik igénybe ezt a lehetőséget.

Kovács Kálmán szerint a törvény módosítására egyrészt az e-kereskedelem alapvető működési feltételeit meghatározó uniós irányelv, másrészt a fogyasztóvédelmi szabályok beemelése miatt van szükség. A módosítással az e-mailen érkező reklámleveleket is szabályozni fogják, valamint helyet kap a törvényben egy adatvédelmi fejezet, amely a szolgáltatók által kezelhető adatok körét szabályozza.

A miniszter elmondta, hogy az Európai Bizottsághoz hasonlóan úgy látják, hogy az on-line vásárlást etikai kódexek létrehozása is elősegítené. Szabó István (Fidesz) elmondta, az előterjesztés számos támogatható elemet tartalmaz. Hozzátette ugyanakkor, hogy “a tárca rendre visszavonul” az előző kormány által 2001-ben bevezetett elektronikus közbeszerzési rendszer kérdésében.
Az SZDSZ-es Béki Gabriella általános vitára alkalmasnak és elfogadhatónak nevezte az előterjesztést. Pettkó András (MDF) a törvényjavaslatról úgy fogalmazott: részterületeket rendez, de azokat sem teljes mértékben. Frakciója módosító javaslatainak támogatását kérve azt mondta, az MDF “nem fog akadályt gördíteni az előterjesztés elfogadása elé”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik