Belföld

Megnyílik az EU piaca a szolgáltatások előtt is

Az orvosok, a jogászok, a szaktanácsadók számára valóban megnyílik a közös piac, a készülő szolgáltatási EU-direktíva szerint a tercier ágazathoz tartozók korlátozás és adminisztrációs tortúra nélkül vállalhatnak majd munkát az unió bármely országában.

A protekcionizmus vádját is kész vállalni Frits Bolkestein, az EU belső piacokért felelős biztosa, aki élharcosa volt a szolgáltatási ágazat valódi határok fölé emelésének.

A kiskereskedők irigykedhetnek

Az új szabályozás ugyanis gyakorlatilag azt jelentheti, hogy például az orvosok, a jogászok és a szaktanácsadók az Európai Unióban bárhol szabadon gyakorolhatják szakmájukat, anélkül, hogy ehhez hosszadalmas engedélyeztetési eljárásra lenne szükség. Hogy ez mekkora könnyebbség, arról a kiskereskedők tudnának mesélni, akiknek például saját országuk ingatlanügynökeivel, mérnökeivel, bankjaival és biztosítótársaságaival kell együttműködniük, ha egy másik tagországban üzletet akarnak nyitni.

Egységes szakmai szabályzatok készülnek

A javaslat pontos részletei még kidolgozásra várnak, a bizottság október vége körül kezdi el a belső egyeztetéseket, s a jogszabály tervezete várhatóan december elején kerül az Európai Bizottság asztalára. Egy dolog biztos: a törvény értelmében a tagországoknak engedélyezniük kell majd a származási országukban legálisan tevékenykedő szolgáltató cégek működését.

Amennyiben egy bizonyos szolgáltatóval szemben kételyek vetődnek fel, a közigazgatási hatóságoknak egyeztetniük kell egymással az illető cég jogszerű működését illetően. A rendelkezés értelmében az egyes szakmák szervezeteinek olyan működési szabályzatot kell kidolgozniuk, amely segíti az európai szolgáltatási piac szabályainak összehangolását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik