Belföld

Ismét visszaesett a brit ipari termelés

A brit feldolgozóipar, amely korábban már kilábalni látszott többéves válságából, augusztusban váratlanul ismét visszaesett, elsősorban az autó- és a gépgyártás csökkent.

A brit GDP-hez körülbelül 20 százalékkal hozzájáruló feldolgozóipar termelési értéke augusztusban 0,6 százalékkal csökkent júliushoz képest – ez volt a legrosszabb adat tavaly október óta -, és 0,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – jelentették a brit statisztikai hivatalban kedden.

Az elemzők 0,2 százalékos havi növekedést vártak augusztusról. Júliusban 0,3 százalékkal nőtt a feldolgozóipari termelés az előző hónaphoz képest, és ugyancsak 0,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A korábbi javulás miatt a reprezentatívabbnak tekintett – havi ingadozásokat valamelyest kiszűrő – háromhavi mozgóátlag egyelőre még jobb volt. Az augusztussal zárult három hónapban a brit feldolgozóipar teljesítménye 0,5 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest, és 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A teljes ipari termelés – a feldolgozóipar, a közszolgáltatások és az északi-tengeri olajtermelés együtt – 0,9 százalékkal visszaesett mind júliushoz, mind tavaly augusztushoz képest. A háromhavi mozgóátlag itt is jobb volt: 0,5 százalékos, illetve 0,7 százalékos bővülést jelzett. Júliusban ugyan 0,1 százalékkal csökkent a teljes ipari termelés júniushoz képest, de 0,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel azelőttinél.

A brit feldolgozóipar beszerzőimenedzser-mutatója mindenesetre további bizakodásra ad okot, habár az augusztusi tényadatok nem egészen igazolták a mutatóból áradó optimizmust. A beszerzőimenedzser-mutató 52,9 pont volt szeptemberről, 16 hónapon belül a leggyorsabb teljesítménynövekedést jelezve, az augusztusi 52,2 pont után, ami ugyancsak a teljesítmény javulására vallott.

Júliusban 51,1 pont volt a mutató, először jelezve a teljesítmény növekedését kilenchavi romlás után. Júniusban 49,5 pont volt a mutató, májusban 48,3 pont. A mutató szeptemberi alakulása ismét valószínűtlenné tette, hogy a brit központi bank a legközelebbi, csütörtöki kamatértekezletén folytatná az enyhítést, az augusztusi tényadat viszont legalább azokat a félelmeket is eloszlatta, hogy esetleg máris kamatemelés következhetnék.

A legtöbb elemző most a kamat változatlanságát valószínűsíti. Pedig az árirányzat továbbra is csökkenő: a feldolgozóipari termelők árérvényesítő képessége változatlanul csekély: szeptemberben a termelői árak részmutatója 48,4 pontra csökkent az augusztusi 48,9 pontról. Szeptemberben negyedik hónapja jelezte a termelői árak csökkenését a mutató.

A Bank of England utoljára július elején csökkentette irányadó kamatát, a kéthetes repot, negyed százalékponttal 3,50 százalékra, új 48 éves mélypontra. Nagy-Britannia hazai összterméke (GDP) a második negyedévben 0,3 százalékkal növekedett, és 1,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az első negyedben 0,1 százalékkal nőtt a GDP a tavalyi utolsó negyedhez képest, és 2,1 százalékkal haladta meg a tavalyi első negyedévit.

A brit hazai össztermék a tavalyi negyedik negyedévben 0,5 százalékkal bővült a harmadik negyedhez képest, és a GDP 2,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Tavaly az évi átlagos gazdasági növekedés 1,7 százalékos volt, a legkisebb 1992 óta, de jobb az 1,6 százalékos kormányzati előrejelzésnél.

A helyzet nem rossz ahhoz képest, hogy az euróövezeti gazdaságok 0,1 százalékkal nőttek az első negyedévben, és átlagosan 0,1 százalékkal visszaestek a második negyedévben, illetve az egy évvel korábbihoz képest 0,8 százalékkal nőttek az első negyedben, és 0,2 százalékkal gyarapodtak a második negyedben.

A keddi adatközlés után a font 1,6758 dollár volt a londoni bankközi piacon, a reggel 1,6753-1,6754 dollár között enyhén dráguló irányzat után. A londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 17,8 pontos veszteségben járt, a reggel 0,5 pontos nyereségtől 19,8 pontos veszteségig tartó irányzat után. Hétfőn 3,9 pontos, azaz 0,09 százalékos veszteséggel 4270,1 ponton végzett a fő mutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik