Belföld

Folytatódhat a Kincsem parki beruházás

Végleg elhárultak az akadályok a fővárosi Kincsem Parkban lévő lóversenypálya-komplexum befejezése elől - tájékoztatta az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) kedden az MTI-t.

A közlemény szerint az ÁPV Rt. Igazgatósága határozatának megfelelően a Nemzeti Lóverseny Kft. (NL Kft.) és a francia Bouygues magyarországi leányvállalata, a Kerepesi úti Lóversenypálya Kft. vezetői hétfőn aláírták a két cég közötti beruházási és adásvételi szerződések módosítását, amely lehetővé teszi a további építkezést.

Az ÁPV Rt. még 1998-ban értékesítette a 200 ezer négyzetméteres Kerepesi úti ügetőpályát a Bouygues magyar leányvállalatának, ahová a francia vállalat egy 120 millió dolláros, 170 üzlethelyiséget magába foglaló bevásárlóközpont felépítését tervezte.

A francia beruházói csoport a Kerepesi úti ügetőpálya tulajdonjogának átadása fejében vállalta, hogy a mai kor igényeinek mindenben megfelelő galopp és ügető versenyek rendezésére alkalmas kombinált lóversenypálya-komplexumot épít a Kincsem Parkban. A tervbe vett fejlesztés gyors megvalósítását megakadályozta, hogy az osztatlan közös tulajdont képező terület kisebbségi tulajdonosa nem járult hozzá az építkezés megkezdéséhez.

Az NL Kft. bírósághoz fordult az ügyben, s ezzel párhuzamosan a Bouygues-gal megkötött megállapodást is módosította. Ebben a kivitelező vállalta, hogy a jogvita végéig megépíti a versenypályát, hogy a per befejezése után csak az istállók és a lelátók felhúzása maradjon hátra. A pálya 2001 tavaszára el is készült, de az NL Kft. mostanáig azt műszaki problémák miatt nem vette át.

Az ÁPV Rt. Igazgatósága 2002. november 4-én elfogadta azt a kibontakozási tervet, mely a magyar lóversenyzés helyzetét igyekezett az akkori holtpontról kimozdítani. A privatizációs szervezet tárgyalásokat kezdeményezett a Bouygues magyarországi képviselőivel, valamint a kisebbségi tulajdonossal. Ezek a megbeszélések a hétfői megegyezéssel véget értek.

Az építési engedélyek beszerzését követően folytatódhat a létesítmény több éve félbeszakadt építése. A fejlesztés értéke eléri a 2,5 milliárd forintot. A teljes komplexum másfél év alatt
készülhet el. A galoppversenyzés már három hét múlva visszaköltözhet a Kincsem Parkba, ez év október 26-án ugyanis itt rendezik meg Közép- Európa egyik legfontosabb versenyét, a Central European Breeder’s Cup-ot – áll az ÁPV Rt. közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik