Belföld

EU-várományosok – Csehország vonzza a legtöbb tőkét, Magyarország visszaesik

Az EU új belépő országai közül Csehország vonzotta az utóbbi időben legsikeresebben a közvetlen külföldi tőkebefektetéseket: kölni IW gazdaságkutató adatai szerint a piacgazdaságra történő áttérés óta külföldről egy főre 3400 dollárnyi beruházás érkezett Csehországba. Magyarország a második helyezett, egy főre 2250 dollárral, a harmadik helyen Észtország áll, ahol 1860 dollárt fektettek be fejenként.

A világszerte tapasztalható visszaeséssel szemben közép- és Kelet-Európában továbbra is stabilan nő a beáramló működő tőke (FDI) összege – derül ki az UNCTAD legfrissebb összesítéséből. Magyarországra ugyanakkor egyre kevesebb tőke érkezik, és így tavaly már csak a nyolcadik helyen állt a regionális versenyben.

A közép- és kelet-európai országok közül hagyományosan Magyar-, Cseh-, Lengyel- és Oroszország számított a befektetők kedvencének, ám 2002-re csak Csehország tudta megőrizni kiemelkedő pozícióját. Magyarországra (csakúgy, mint Lengyelországba) mintegy másfél milliárd dollárral kevesebb működő tőke érkezett, mint a megelőző évben – számítja az ENSZ szakosított szerve. A mintegy 850 millió dolláros eredmény Horvátország vagy Románia hasonló mutatójánál is gyengébb.

Összességében 29 milliárd dollár FDI érkezett tavaly a térségbe, szemben a 2001-ben regisztrált 25 milliárddal. Kelet- és Közép-Európa számára 2003-ra 30 milliárd dollár körüli eredményt jósolnak az elemzők. Az eddig ismertté vált évközi adatok azt mutatják, hogy Magyarország számára már a tavalyi szint elérése is igen jó eredmény lenne: az MNB adatai szerint az idei első félévben csupán a tavalyi megfelelő érték fele, 251 millió dollárnyi tőkeberuházás érkezett az országba. A bécsi WIIIW szakértői az egész évre 700 milliót jósolnak.

A kumulált FDI-érték terén ugyanakkor hazánk a romló eredmények dacára továbbra is őrzi dobogós helyét. Az UNCTAD szerint a tavalyi év végéig Lengyelországba 45, Csehországba 38,5, míg Magyarországra 24,5 milliárd dollárnyi beruházás érkezett. Az egyes ágazatok közül az autógyártás számára továbbra is élénk beruházói érdeklődést jósolnak a szakértők, míg az elektronikai szektorban – a globális kapacitásfelesleggel összefüggésben – a válság jelei tapasztalhatók.

Miközben a közép- és kelet-európai térség összességében egyre vonzóbbá válik a beruházók szemében, az itteni vállalatok is fokozatosan növelik külföldi jelenlétüket. Az UNCTAD adatai szerint tavaly – a 2001-es 3,5 milliárd után – 4,2 milliárd dollárnyi működő tőkét exportált a régió. Az összeg oroszlánrésze Oroszországból származott, a többi ország együttesen nagyjából egymilliárd dollárt vitt külföldre. Magyarország ennek jó negyedét – 264 millió dollárt – könyvelhette el, és ezzel Orosz- és Csehország mögött a térség harmadik legaktívabb tőkeexportőrének számít.


Lengyelország FDI-kivitele mindössze 173 millió dollár volt, míg az észt és szlovén eredmény egyaránt 120 millió körül alakult. 2004. május 1-jén az EU Lettországgal, Litvániával, Észtországgal, Szlovéniával, Szlovákiával, Csehországgal, Lengyelországgal, Magyarországgal, Ciprussal és Máltával bővül.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik