Belföld

Duna-Profit: tagok a rendőrség ellen

Működésének folytatásáról döntött a Duna-Profit Ingatlanszövetkezet hétfői közgyűlésén, ahol csaknem egyhangúan vetette el a megjelent kétezer befektető a társaság működésének megszüntetését.

Döntöttek a működés folytatásáról, és petíciót írtak alá a rendőrségi nyomozás megszüntetéséért a Duna-Profit Ingatlanszövetkezet befektetői. A rendőrségnek címzett petíciót a több mint 2000 jelenlévő szinte mindegyike aláírta, állásfoglalásukat azzal indokolták, hogy a hatósági eljárás akadályozza a szövetkezet működését. A nagy többségben megjelent tagok ugyanígy csaknem egyhangúlag fogadták el, hogy nem veszik ki befektetett pénzüket a társaság kasszájából, hogy a szövetkezet folytathassa működését

A szövetkezet tagjai csaknem egyhangú szavazással elvetették azt a javaslatot, hogy szüntessék be a működést, mert belátták, hogy a Sajóvelezden létesítendő ablakgyártó cég – amely mára körülbelül 80 százalékban elkészült -, a beruházás félbehagyása esetén csak értéke töredékét érné. Megszavazták azt is, hogy a továbbiakban zárt rendszerű lesz a tagság, hogy még a látszatát is elkerüljék a piramisjátéknak. Az igazgatóság tagjai ugyanakkor vállalták, hogy ezentúl fizetésük 50 %-ért fognak dolgozni. A szövetkezet a költségek kímélése érdekében döntött arról is, hogy nyolc vidéki irodája közül ezentúl csak négyet tart meg.

A hétfő esti közgyűlésen egyébként a szövetkezet vezetősége megerősítette, hogy a 7,1 milliárd forintos vagyon mindenféle hitelfelvétel nélkül teremtődött meg. A tagság elfogadta, hogy a lejárt követeléseket a szövetkezet a továbbiakban hat hónapon túl fizesse ki. Ugyanígy jóváhagyták azt is, hogy mivel az ablakgyártó üzem elkészültével nő a szövetkezet értéke, a különbözetet osztalékként fizessék ki a tagok részére. A tagság korábban szkeptikus részének soraiban megdöbbenést keltve a közgyűlésen megjelent Némethy András elnök is, ezzel is demonstrálva, hogy nem látja okát a rejtőzködésnek.

Az ingatlanbefektetési szövetkezet ellen szeptember 18-án tett feljelentést a társaság két ügyfele, a nyomozók a feljelentés után a szövetkezet fővárosi és vidéki irodáiban is házkutatásokat tartottak. A hatóság egy időre a szövetkezet számláit is zárolta, és körözést adott ki az elnök ellen is, ezt azonban már visszavonták. Az igazgatósági tagok szerint a feljelentéshez és az annak nyomán kialakult helyzethez az vezetett, hogy ebben az évben már négy ingatlanszövetkezet ellen indult rendőrségi eljárás, s ez keltett pánikot a Duna-Profit befektetői között.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik