Belföld

A Britton megszabadul Pannonplast-részvényeitől (bővített)

A Britton eladja Pannonplast részvényeit a nyílt piacon, és későbbiekben nem is akar visszatérni a társaság tulajdonosaként - közölte a cég kedden.

A Britton azért döntött így, mert a Pannoplast egyik tulajdonosa rendkívüli közgyűlést hívott össze, ami a Britton megítélése szerint tovább fokozza a bizonytalanságot a vegyipari társaság körül.

A Britton ezzel megadja a lehetőséget bármilyen befektetőnek, hogy a birtokában lévő részvénycsomagot megvásárolja és ezzel beleszólást kapjon a társaság életébe – áll az MTI-hez eljutatott közleményben. A Pannonplast Rt. további működése szempontjából sorsdöntő közgyűlés előtt áll – szögezi le közleményében a Britton.

A közlemény szerint a rendkívüli közgyűlést olyan jogbizonytalan helyzetben tartják meg, amely a Pannonplast életében példa nélkül álló. Ugyanis nem megnyugtatón rendezett, hogy az egyes tulajdonosok milyen szavazati aránnyal képviseltethetik magukat. A Britton bíróságon támadta meg a pénzügyi felügyelet határozatát, amely törvénytelen befolyás szerzésre vonatkozott.

A rendkívüli közgyűlés összehívása attól a tulajdonostól, aki már korábban is át akarta venni a cég irányítását, a Britton szerint azt jelzi, hogy egy újonnan kialakuló igazgatóság illegitimitásának veszélyét nem csak idén, hanem jövőre is fenntartják.

A Britton ugyanakkor azt is leszögezi: nem fog a rendkívüli közgyűlés döntései ellen újabb pereket kezdeményezni. A közleményben a Britton kijelenti: kérték a társaság igazgatóságától, hogy változtassák meg azokat az alapszabályokat, amelyek már nem szolgálják egyetlen befektető érdekeit sem. Ezekre azért lenne szükség, hogy a papír likviditása megnövekedjen, és lehetőséget adjon más befektetőknek a társaság feletti kontroll megszerzésére.

Részvényesi kérésre a Pannonplast november 3-ra összehívott rendkívüli közgyűlésének napirendjére vették a 12,5 százalékos szavazati korlát feloldását. A rendkívüli közgyűlés eredeti napirendjén három téma szerepelt: az igazgatóság beszámolója az elmúlt időszakban folytatott üzletpolitikáról és a jövő feladatairól, személyi kérdések és az új igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok díjazásának megállapítása.

A tulajdonosok tanácskozását a 12,77 százaléknyi részvénnyel rendelkező Karsai Holding Rt. kezdeményezésére hívta össze a Pannonplast Igazgatósága. A társaság alapszabálya szerint a közgyűlés összehívását a 10 százalékot meghaladó részvénytulajdonos kérheti, de napirendi javaslatot bármelyik részvényes tehet.

A Pannonplast Rt. Igazgatóságában az idén április 30-án történt döntő változás, amikor – a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) megállapítása szerint – a Britton csoport a Pevdi Kft.-vel együttesen megszerezte a Pannonplast feletti irányítást.

A közgyűlésen egy tulajdonos, illetve tulajdonosi csoport csak 12,5 százalékkal szavazhat. A Britton csoport 12,12 százalékkal, a Pevdi Kft. 11,16 százalékkal tulajdonosa a Pannonplastnak, és a PSZÁF határozata szerint a két cég összefonódása miatt nem szavazhatnak összes részvényükkel.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik