Belföld

Energiatakarékos lámpák váltják a higanygőzlámpákat a fővárosban

Még háromszáz-négyszáz millió forintra volna szükség ahhoz, hogy Budapest utcáin a maradék 6 ezer korszerűtlen higanygőzlámpát energiatakarékos lámpákkal váltsák fel - közölték fővárosi képviselők hétfőn.

Tájékoztatásuk szerint a főváros szakbizottsága kedden tárgyal az önkormányzat és az Elmű Rt. közös közvilágítási kft.-jének első félévi tevékenységéről. Elmondták, hogy a cég idén több mint kétmilliárd forintos beruházást tervezett, amiből az első félévben mintegy hatszázmillió teljesült. A kft. a lemaradást azzal indokolta, hogy a téli nagy hideg miatt csak áprilisban tudták elkezdeni a lámpacseréket. Szerintük azonban év végére teljesítik tervüket.

Ezt jelzi, hogy az idén a 80 ezer közúti lámpából újabb mintegy 24 ezret cseréltek le. Tavaly 1,7 milliárd forintos lámpacsere-fejlesztés valósult meg. Így összességében 6,5 megawatt megtakarítást értek el. A lámpacsere-programra a fővárosi önkormányzat hárommilliárd forintos jegyzett tőkét biztosított a cégnek. A kft. 2010-ig szóló üzleti terve szerint évi 100 millió forinttal, az amortizáció terhére folytatják a lámpa-korszerűsítéseket, amivel így 2006-ban végezhetnek.

A cég tájékoztatása szerint idén az első félévben mintegy 1100 hibával 98,3 százalékosan biztosították a budapesti közvilágítást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik