Belföld

Rekord támogatást kap jövőre az agrártárca

Jövőre 400 milliárd forintra nő a költségvetési főösszeg, amellyel az agrárágazat és a vidékfejlesztés gazdálkodhat - jelentette ki Nyíregyházán Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Az agrártárca vezetője négy megye, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg többszáz szakembere előtt beszélt az Európai Unióban lehetséges jövő évi agrártámogatásokról, illetve a jövő évi költségvetésről.

“Ilyen mértékű, rekord nagyságú költségvetési növekményt a rendszerváltás óta még nem kapott az ágazat” – mutatott rá Németh Imre. A miniszter kijelentette: az agrártárca nem egy, hanem három forrásból jut támogatáshoz. Az ágazatnak jutó támogatások egyik részével rendelkezik közvetlenül a tárca, a vidékfejlesztésre három év alatt jutó 80 milliárd forintot a Miniszterelnöki Hivatal kezeli, a harmadik rész pedig az Európai Uniós forrásokból eredő 136 milliárd forint.

Németh Imre kifejtette: a termelői támogatások 2004-ben 25 százalékkal nőnek, s elérik a 293 milliárd forintot, míg a Fidesz-kormány kétéves költségvetése csak 200 milliárdos támogatást nyújtott. “Ennek ellenére szoros, takarékos a tárca költségvetése” – erősítette meg a miniszter. Oka, hogy fel kell számolnia a múlt terheit.

A korábban vállalt támogatások, áthúzódó beruházások ugyanis 60-70 milliárd forinttal csökkentik a mozgásteret. “Lényeges, hogy változik a támogatások összetétele, döntő része a termelőkhöz kerül” – hangsúlyozta Németh Imre. Ez megfelel az európai uniós elszámolási rendnek is.

Az uniós támogatási szisztéma viszont gyökeres átalakulást kíván. Kevesebb jogcímen több támogatás nyújtható. A földterületre meghatározható támogatásba be lehet vonni a szőlő- és gyümölcstermesztőket, a rét- és legelőgazdálkodókat. Az ország 5,8 millió hektár művelt területéből 4,3 millió hektáron számíthatnak hektáronként átlag 17 ezer forintos támogatásra. A gabonaféléket, olajos magvakat termelő területek ezen belül 35-40 ezer forint hektáronkénti támogatásra számíthatnak, miközben nem lesz előírás, hogy a terület egy részét ugaroltatni kell.

A támogatások kifizetése jövőre már az uniós szabályok szerint, utófinanszírozással történik. Ezért az agrártárcánál kidolgozzák azokat a módszereket, amelyek révén a termelőknek előleg fizethető. Németh Imre délután részt vett Csengerben, a Szatmári Almanapok rendezvényén, ahol biztatónak nevezte, hogy a gyengébb termés mellett a léalma átvételi ára a tavalyitól jóval magasabb. Szólt arról, hogy a tárca az étkezési alma oroszországi exportjának növelésére keresi a megoldást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik