Belföld

Visegrádi „nem” – magára hagyták Medgyessy Pétert

admin

2003. 10. 02. 07:00

A cseh, a szlovák és a lengyel kormányfő sem támogatta a magyar javaslatot a nemzeti kisebbségek jogainak európai alkotmányba iktatására. Ez a francia koncepciótól is idegen.

A hét végén Rómában tartandó kormányközi konferenciára való felkészülésként és a „visegrádi” álláspont egyeztetése érdekében találkoztak a szomszédos országok kormányfői a Prágától mintegy 50 kilométerre délnyugatra fekvő Dobrísban szerdán. A találkozót követő sajtótájékoztatón kiderült: Medgyessy Péter egyedül maradt javaslatával, miszerint a készülő új európai uniós alkotmány a nemzeti kisebbségek jogait is rögzítse.

„Én felvetettem ezt a kérdést. Nem kaptam rá egyértelmű választ, de elutasításra sem találtam” – jelentette ki a magyar miniszterelnök újságírók előtt. Leszögezte, hogy ennek ellenére ezt a témát fel fogja vetni a római kormányközi konferencián. „Nekem ez kötelességem, s ennek eleget is fogok tenni” – hangsúlyozta Medgyessy. 

       Eltérő francia álláspontok

A kisebbségi jogok kodifikálásával kapcsolatos álláspontot szeptember közepén Jacques Chirac francia köztársasági elnökhöz is eljuttatta a magyar diplomáciai testület. Ezt megelőzően Medgyessy Péter már a júniusban Thessalonikiben tartott EU-csúcsértekezleten is indítványozta ugyanezt. És bár Chirac elnök állítólag támogatta is a magyar kormányfő felvetését, Valéry Giscard D’Estaing, az alkotmányt szövegező konvent elnöke szerint fölösleges megemlíteni a nemzeti kisebbségek kollektív jogainak védelmét. Az ugyanis, fejti ki, a XIX. század elavult koncepciójának követése lenne. Az EU új, átfogó szabályozása nyomán a kisebbségek természetesen védelmet élveznek majd, de nem a nemzeti rendszerek korábbi intézkedései okán, hanem az EU új, átfogó szabályozása nyomán. A tolerancia, az emberek jogainak tiszteletben tartása, általában minden, az Alapvető Jogok Chartájában, valamint az alkotmány első pontjában említettek miatt. Ha mindezt betartják, nem lesz mód hátrányos helyzetbe hozni a kisebbségeket sem – fogalmazott Giscard D’Estaing.


Szlovák nem, cseh és lengyel tartózkodás


Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő Medgyessy szavaira reagálva kijelentette: a kisebbségi jogok rögzítésének kérdését az európai konventben sem fogadták el, s a szlovák fél ezért nem tartja szükségesnek, hogy ezt a témát a kormányközi konferencián felvessék. „Mi azon az állásponton vagyunk, hogy minden ember egyenlő, fajra, nemzetiségre, vallásra való tekintet nélkül. Az általános emberi jogok listája része lesz az európai alkotmánynak, s mi ezt elegendőnek tartjuk, s ezt fogjuk képviselni a konferencián is” – szögezte le Dzurinda.

Diplomáciai forrásokból az MTI prágai tudósítója úgy értesült, hogy Leszek Miller lengyel kormányfő a tanácskozáson érdemlegesen nem szólt hozzá ehhez a témához, míg Vladimír Spidla cseh kormányfő azt mondta: a csehek ezzel a témával nem foglalkoztak, így nincs is semmiféle hivatalos állásfoglalás erről. Miller ugyanakkor a sajtóértekezleten megjegyezte: Varsó a kormányközi konferencián támogatni fogja partnerei minden olyan javaslatát, amely nem ellentétes Lengyelország nemzeti érdekeivel.

Lényegretörően

Ha a kisebbségi jogokban nem is, más kérdésekben összhang volt a visegrádi négyek között. Vladimír Spidla a tanácskozás eredményeit összegezve elmondta: Egyetértettünk abban, hogy az európai alkotmánynak feltétlenül rögzítenie kell az „egy ország – egy biztos” elvét, illetve az elnöki tisztség rotációs rendszerét. A visegrádi országok nem zárják ki, hogy az elnöki tisztséget országcsoportok is betölthessék.

A négy kormányfő egybehangzóan úgy véli, hogy az Európai Unió keretében létrehozandó fegyveres erők semmiképpen sem képezhetik a NATO alternatíváját, s megengedhetetlen, hogy az unión belül exkluzív védelmi csoportok alakuljanak.

Ami a döntéshozatali mechanizmusokat illeti, a visegrádiak azt szeretnék, ha megmaradna a minősített többség elve. Támogatják azt a javaslatot is, hogy az alkotmány preambulumában legyen utalás Európa keresztény gyökereire.

„Mindnyájunknak az a véleménye, hogy a kormányközi konferenciának a lényeges, nem pedig a részkérdésekkel kell foglalkoznia” – szögezte le a cseh miniszterelnök, aki sikeresnek minősítette a dobrísi tanácskozást. „A konferenciának a lényeges dolgokkal kell foglalkoznia, komoly tárgyalásra van szükség, s nem engedhetjük meg, hogy színházzá váljék” – jegyezte meg ezzel összefüggésben a lengyel kormányfő.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.