Belföld

Az Erste nyerte az Antenna Hungária privatizációs tanácsadói pályázatát

Az Erste Bank Befektetési Rt. lett a nyertes ajánlattevő az Antenna Hungária Rt. (AH) privatizációs tanácsadói pályázatán - tette közzé az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) a Magyar Tőkepiacban csütörtökön.

Az ÁPV Rt. az Antenna Hungária Rt. privatizációjának előkészítéseként nyilvános, egyfordulós pályázaton választotta ki az AH értékesítésében közreműködő befektetési szolgáltatót. Az értékelő bizottság – amelyben az ÁPV Rt. delegáltjai mellett a Pénzügyminisztérium és az Antenna Hungária is képviseltette magát – az Erste ajánlatát tartotta “módszertanilag a legmegalapozottabbnak”.

A pályázatban “a feladatok megközelítése cégspecifikus, megfelelő súllyal foglalkozik a stratégiai prioritások elemzésével és a tőkeszerkezettel.” Ezen felül az ERSTE a felmutatott referenciák alapján kiemelkedő tapasztalattal rendelkezik a privatizáció előkészítése és a stratégiaalkotás területén.

Az ÁPV Rt. a pályázatra beérkezett mind a négy ajánlatot érvényesnek nyilvánította. A legjobb ajánlatot benyújtó Erste után a CA-IB Értékpapír Rt. és a CIB Bank Rt. pályázata kapta a legtöbb pontot. A kiírás szerint az ÁPV Rt. a győztes pályázóval köti meg a megbízási szerződést, sikertelenség esetén pedig a második, majd a harmadik legjobb ajánlattevővel szerződik.

Korábbi közlések szerint az Antenna Hungária Rt. értékesítése 2004-ben várható. Az AH részvényeinek 73,71 százaléka az ÁPV kezében van, míg a Forrás Befektetési Rt. 10 százalékot birtokol. A többi értékpapír intézményi és magánbefektetők kezében van.

A társaság tavalyi konszolidált nettó árbevétele 3,8 százalékkal nőtt, s meghaladta a 24,7 milliárd forintot. A konszolidált mérleg szerinti veszteség 2002-ben 1,9 milliárd forintra emelkedett az egy évvel korábbi 933 millió forintról. A társaság konszolidált saját tőkéje 18 milliárd forintra csökkent, egy évvel korábban 20,2 milliárd forintot tett ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik