Belföld

Átalakul a szerb energiaszektor

Miután az orosz Lukoil olajtársaság a múlt héten aláírta a szerbiai üzemanyag-kiskereskedelem mintegy 20 százalékát ellenőrző (s korábban a Mol által is kiszemelt) Beopetrol megvásárlásáról szóló szerződést, Belgrád meghirdette az állami olajvállalat, a NISZ átszervezésének, majd privatizációjának felgyorsítását - olvasható a Vilggazdaságban. Egy orosz partnerrel közösen Szerbia egymilliárd dolláros energiaipari beruházásokat tervez.

A NISZ újjászervezésének első lépéseként a társaság vezetői a héten a Royal Dutch/Shellt, a Tascót és a Kelloggot magában foglaló konzorciummal tárgyalnak az újvidéki finomító felújításáról. Az elképzelés szerint a konzorcium a tőkebefektetésért cserébe pár évre átvenné a létesítmény vezetését – tudósított a Reuters.

Pavle Vucskovics, a NISZ vezérigazgatója a társaság újjászervezésével kapcsolatban azt mondta, hogy négy, függetlenül működő cég kialakítását tervezik egy holding keretében. A szerkezeti megújulást követően a NISZ befektetők, pénzügyi és üzleti partnerek után néz.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik