Belföld

Sokallják a tervezett áfát a lapkiadók

A Magyar Lapkiadók Egyesülete a sajtóval szembeni negatív üzenetnek tekinti, hogy a sajtótermékek áfáját a jelenlegi 12 százalékról 15 százalékra kívánja emelni a kormányzat.

Szabó György a Magyar Lapkiadók (MLE) elnöke hangsúlyozta, hogy a lapkiadást terhelő jelenlegi 12 százalékos általános forgalmi adó is a legmagasabbak közé tartozik Európában.

Közlése szerint a lapkiadók a 12 százalékos áfa révén évi 8 milliárd forintot fizetnek be az államnak, sőt még 600 millió forint kulturális járulék is terheli őket. Szabó György elmondta: az Európai Unióban a lapkiadás átlagos áfája 5 százalék alatt van, a kulturális járulék pedig szinte ismeretlen, és vannak olyan uniós országok, ahol támogatják a lapkiadást, pontosabban a terjesztést.

Az MLE elnöke szerint a magyar lap- és médiapiac évi 200 milliárd forintos árbevételt könyvelhet el, amelyből 115 milliárddal a sajtó részesül. Utóbbiból 70 milliárdot tesz ki a lapok árbevétele.

Hozzáfűzte: a televíziók árbevétele 40 milliárdra tehető, a többi pedig a rádiók és a közterületi hirdetések bevételéből jön össze.
A megnyitót követően Walter Schaffelhoffer, az Osztrák Lapkiadók Egyesületének főtitkára előadásában elmondta: Ausztriában 10 százalékos áfa terheli a lapkiadást. Közlése szerint az osztrák “reklámtortából” 52 százalékban részesül a sajtó, 20 százalékban az állami és magán televíziók, 7 százalékban a rádiók, a többi pedig egyéb kiadóknak, reklámcégeknek jut. A főtitkár szerint az osztrák lapkiadásra és reklámpiacra Ausztria 1995-ös uniós csatlakozása semmilyen hatással sem volt.

(A Magyar Lapkiadók elnöke, Szabó György a FigyelőNetet is kiadó Sanoma Budapest Rt. vezérigazgatója. A szerk.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik