Belföld

Rekordszámú munkanélküli frissdiplomás

admin

2003. 10. 01. 09:23

Még sohasem jelentkezett annyi elhelyezkedni nem tudó friss diplomás a munkaügyi központoknál, mint 2003 nyárutóján - olvasható a Magyar Hírlapban. A szakemberek sürgős szemléletváltást sürgetnek: a diploma megszerzésével nem fejeződik be a pályaválasztás és a karriertervezés, csupán elkezdődik.

Bauer Béla, a Nemzeti Ifjúságkutató Intézet igazgatója, szerint a magyar társadalom mostanság szembesül azzal a trenddel, amely Nyugat-Európa már a 80-as évektől komoly feszültségeket szült: a felsőoktatás egyre több diplomást képez, de ez a diploma már nem számít feltétlenül nyertes pozíciónak a munkaerőpiacon.

Még sohasem jelentkezett annyi elhelyezkedni nem tudó friss diplomás a munkaügyi központoknál, mint 2003 nyárutóján: a foglalkoztatási hivatal adatai szerint az idén augusztusban 5524, szeptemberben pedig 5409 felsőfokú végzettségű pályakezdő munkanélkülit regisztráltak a megyei és a fővárosi munkaügyi kirendeltségek, több mint kétszer annyit, mint 1998 hasonló időszakában, s több mint ezer fővel többet, mint tavaly.

Ezzel az idén augusztusban és szeptemberben a diplomások aránya a pályakezdő állástalanokon belül 15 százalékra emelkedett, amire még nem volt példa.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.