Belföld

Rekordszámú munkanélküli frissdiplomás

Még sohasem jelentkezett annyi elhelyezkedni nem tudó friss diplomás a munkaügyi központoknál, mint 2003 nyárutóján - olvasható a Magyar Hírlapban. A szakemberek sürgős szemléletváltást sürgetnek: a diploma megszerzésével nem fejeződik be a pályaválasztás és a karriertervezés, csupán elkezdődik.

Bauer Béla, a Nemzeti Ifjúságkutató Intézet igazgatója, szerint a magyar társadalom mostanság szembesül azzal a trenddel, amely Nyugat-Európa már a 80-as évektől komoly feszültségeket szült: a felsőoktatás egyre több diplomást képez, de ez a diploma már nem számít feltétlenül nyertes pozíciónak a munkaerőpiacon.

Még sohasem jelentkezett annyi elhelyezkedni nem tudó friss diplomás a munkaügyi központoknál, mint 2003 nyárutóján: a foglalkoztatási hivatal adatai szerint az idén augusztusban 5524, szeptemberben pedig 5409 felsőfokú végzettségű pályakezdő munkanélkülit regisztráltak a megyei és a fővárosi munkaügyi kirendeltségek, több mint kétszer annyit, mint 1998 hasonló időszakában, s több mint ezer fővel többet, mint tavaly.

Ezzel az idén augusztusban és szeptemberben a diplomások aránya a pályakezdő állástalanokon belül 15 százalékra emelkedett, amire még nem volt példa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik