Belföld

A szlovákiai volt János Pál utolsó utazása?

A szlovákiai volt az utolsó utazásom – vallotta be bizalmasainak állítólag a megrendült egészségű II. János Pál a La Repubblica tegnapi kiszivárogtatása szerint.

Bár a pápa az északi szomszédunknál, Szlovákiában tett, szám szerint 102. apostoli látogatása előtt még azt tervezte, hogy jövőre talán felkeresheti Franciaországot, Ausztriát, Svájcot és ismét meglátogathatja szülőföldjét, Lengyelországot is, a sors úgy tűnik közbeszólt – írja a Népszabadság. A világ katolikus hívőinek nyolcvanhárom esztendős lelki vezetője állítólag még akkor is ragaszkodott terveihez, amikor pedig, aggasztó szlovákiai nyilvános elgyengülései nyomán munkatársai megpróbálták ezekről lebeszélni.

Múlt kedd óta azonban, amikor már-már operációval fenyegető bélpanaszok léptek fel nála – Sodano bíborosnak emiatt kellett helyettesítenie őt a szokásos szerdai audiencián – egyértelművé vált, hogy II. János Pált egészségi állapota immár a lehető legnagyobb óvatosságra kényszeríti. Erre utal az, hogy a pápai állam határain túlra a jelenlegi tervek szerint csak október 7-én egy néhány órás, helikopteres útra megy, egy Pompejiben tartandó misére. De még inkább az, hogy vasárnap 26 új bíborost jelölt a konzisztóriumba, amelynek ülését október 21-re, négy hónappal idő előtt hívta össze.


Ennek részben praktikus oka van, hiszen október 16-án, a pápa megválasztásának negyedszázados évfordulóján és 19-én, Kalkuttai Teréz anya boldoggá avatásán gyakorlatilag az egész bíborosi kar jelen lesz, de a sietség másik okát megfigyelők egybehangzóan a pápa fizikai állapotának romlásában látják.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik