Belföld

Paks: még a héten döntés születik az újraindításról

Korai volt az MVM Rt. vezérigazgatójának hétfői nyilatkozata, amely szerint nincs akadálya a Paksi Atomerőmű 2-es blokkja újraindításának - figyelmeztetett Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) nukleáris biztonsági igazgatóságának megbízott vezetője az MTI-nek adott keddi nyilatkozatában.

Az újraindításnak számtalan műszaki, biztonsági feltételevan, az ezekre vonatkozó hatósági engedélyeket még nem adta ki az OAH – mondta Lux Iván.

Az atomerőmű a reaktornál lévő 1-es akna bizonyos funkciói helyett használható alternatív megoldásra már beadott egy engedélykérelmet, ennek elbírálása folyamatban van. Az OAH nem a jogszabályban biztosított 30 nap alatt dönt, hanem soron kívül foglalkozik az üggyel. A döntés még a héten várható – tette hozzá a szakember.

Amennyiben az alternatív megoldás műszakilag és biztonságilag elfogadható, még akkor is több további engedélykérelemre, illetve -engedélykiadásra van szükség a 2-es blokk újraindításához.

Lux Iván ezek között említette, hogy a tisztító tartállyal és a benne lévő sérült fűtőelemekkel kapcsolatos mentesítési munkák kellő összhangba hozhatók-e a 2-es blokk energiatermelő tevékenységével.

Ugyancsak az engedélykérelmet követően kell tisztázni, hogy mennyire szennyeződtek a 2-es blokk, illetve a pihentető medence berendezései, s ez milyen befolyással lehet az újraindításra. A 2-es blokk hosszú ideje áll konzerválás nélkül, ez is befolyással lehet az újraindításra.

A hivatal biztonsági vezetője hangsúlyozta: mindezt alaposan elemezni kell, mielőtt meghatároznák az újraindítás feltételeit.


 

Ajánlott videó