Belföld

Osztrák érdeklődő a román BCR bankra

Románia a múlt pénteken eladta az állami BCR bank 22 százalékos tulajdonrészét az EBRD-nek és a Világbank befektetési részlegének, az IFC-nek, és ezzel két sikertelen próbálkozást követően lezárta a legnagyobb román kereskedelmi bank részleges privatizálására elindított programot.

Mihai Tanasescu román pénzügyminiszter más szeptember elejénbejelentette, hogy küszöbön áll a részleges privatizáció lezárása. A román kormány már két alkalommal is nekifutott a részleges privatizációnak, mielőtt az elmúlt héten az EBRD/IFC üzletet sikerült volna nyélbe ütnie.

A kormány 2006-ig legalább 51 százalékos tulajdonrészt kíván stratégiai befektetőknek eladni. Az osztrák Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) szóvivője, Martin Hehemann az APA hírügynökségnek adott nyilatkozatában a pénzintézet érdeklődését fejezte ki a piacvezető román kereskedelmi bank, a Banca Comerciala Romana iránt. A BA-CA 2002-ben – a magyar OTP-vel tervezett együttműködés keretében – már tett ajánlatot a BCR résztulajdonára, ebből azonban nem lett semmi.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik