Belföld

Minden terültet érint az APEH létszámleépítése

Azadóhivatal minden területét, így a revizorokat is érinti az a létszámleépítés amit a kormány döntése alapján hajt végre a hivatal, azonban a csökkentés területenként különböző - mondta el Lovas György, a hivatal szóvivője.

Az adóhivatal vezetése már megkezdte a tárgyalásokat az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Dolgozók Országos Szakszervezeti Tanácsával az adóhivatalnál szükséges létszámleépítésről – erősítették meg az MTI-nek az érintett felek.

A tárgyalásokon a létszámleépítés alapelveiben született megállapodás – mondta Lovas György. Ennek alapján a szakmai hozzáállás, a minőség és a teljesítmény alapján döntik el, hogy kiknek kell távozni a hivatalból – mondta a szóvivő.

Ugyanakkor a különböző területeken nem egységes, hanem differenciált létszám leépítésre kell számítani. Elsősorban a központban lévő adminisztrációt érintheti a csökkentés, míg átlag alatti csökkentést terveznek az informatika és a közvetlen ellenőrzések területén. Lovas György elmondta: még nem jelent meg a rendelet a létszámleépítésről, de eddigi információk szerint 10 százalékos, vagyis 1332 fős létszám csökkentésre kell felkészülniük.


Király László György, az APEH elnöke is megerősítette: 1322 fő elbocsátásáról van szó a hivatalban. Az ezzel kapcsolatos kormányhatározatot ugyan még nem kapta meg az APEH, azonban a Pénzügyminisztérium illetékes főosztályvezetőjének levele szerint ekkora létszámcsökkentés szükséges az adóhivatal egészét tekintve – nyilatkozta a vezető.


A leépítést – amely minden területet érinteni fog – januárig kell végrehajtani, mert, mint Király László György elmondta: az APEH jövő évi költségvetésében ezeknek az embereknek a bére már nem szerepel.


Tájékoztatása szerint nem fűnyírószerűen hajtják végre a létszámcsökkentést. A vezetés úgy döntött, hogy a leépítés nagyobb mértékben érinti majd a hivatali központot, mint a vidéki igazgatóságokat.

Mihalkó Péter, a szakszervezeti tanács elnöke elmondta: érthető az az álláspont, hogy a minőség alapján dönt az adóhivatal a létszámcsökkentésről. Ugyanakkor a szakszervezet azt szeretné, ha ez lehetőleg fájdalom mentesen menjen végbe. Ezért az azonos minőségben dolgozóknál a szociális szempontok figyelembe vételét javasolják. Azokat kellene megtartani véleményük szerint, akik nehezebb helyzetbe kerülnének elbocsátásuk esetén. Konkrét személyekről még nem tárgyalt a hivatal vezetése és a szakszervezet – erősítette meg mindkét fél.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik