Belföld

Már a házelnöknél a költségvetési törvényről szóló javaslat

László Csaba kedden átadta Szili Katalin házelnöknek a jövő évi költségvetési törvényről a javaslatot az Országházban.

“Ez a költségvetés az építést támogatja, az európai unióscsatlakozást szolgálja és mindazokat a jóléti reformokat, amelyeket a kormány elkezdett” – mondta a pénzügyminiszter.

Az idei évre tervezett költségvetési előirányzatnál 150 milliárd forinttal több forrás szerepel út- és autópálya-építésre, ez az összeg elegendő arra, hogy a meghirdetett programot jövőre folytatni lehessen – tette hozzá.

A miniszter szerint a költségvetés 3,5 százalékos gazdasági növekedéssel, 5-6 százalékos inflációval számol. László Csaba elmondta: az átnyújtott javaslatot a minisztérium a múlt heti kormányülés alapján véglegesítette.

Szili Katalin a 629 oldalas előterjesztés átvétele után átnyújtotta a pénzügyminiszternek a törvényjavaslat tárgyalási menetrendjét, amely szerint a zárószavazásra december 15-én lesz. Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára az adótörvények ismertetésekor kedden az Országgyűlésben elmondta: jövőre a bruttó kereset 8 százalékkal növekszik, míg az infláció 5,8 százalék körül alakul. Hozzátette, hogy a reálkeresetek mintegy 1 százalékkal emelkednek 2004-ben.

Várfalvi István, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára ugyancsak kedden, az OTP Bank Rt. által rendezett önkormányzati konferencián közölte: jövőre 3-3,5 százalékos GDP-növekedést prognosztizál a tárca. Az infláció jövőre az idei évre várható 5 százalékkal szemben a PM prognózisa szerint 5,5-6 százalék lesz. Jövőre 6-8, a közszférában 6 százalékos bruttó béremelkedést tervez a kormány.

Az államháztartási hiányt csökkenteni kell, az államnak vissza kell vonulnia a hitelpiacról, hogy a vállalkozások friss pénzhez juthassanak. A GDP-arányos államháztartási hiány az idei évre várható 4,8 százalékról jövőre várhatóan 3,8 százalékra csökken – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. A kormány által összeállított költségvetés eddig nyilvánosságra került számai elmozdulást jelentenek a hiány csökkentésére – mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke kedden, Budapesten, hírügynökségi újságírók előtt.

A jegybankelnök szerint azonban a következő évi büdzsében a kiadásokat kellene csökkenteni, nem a bevételeket növelni, mert így a költségvetés bizonyos tekintetben növeli az inflációt.

Az előzetes várakozásokkal ellentétben kedden a kormányülést követő tájékoztatón a költségvetési tervet nem ismertették, mindössze annyit közöltek: László Csaba pénzügyminiszter szerdán sajtótájékoztatón számol be a részletekről.


 

Ajánlott videó