Belföld

Last minute utak esetében olcsóbbak a fapados járatok

Az olcsó szolgáltatásokat nyújtó fapados légitársaságok nem ritkán a legrosszabb üzletet jelentik az utasoknak - állítja egy brit szervezet. Az olcsó légitársaságok csak akkor olcsóbbak valójában hagyományos társaiknál, ha az utolsó pillanatban foglal helyet az utas.

A Légi Közlekedést Használók Tanácsa nevű fogyasztói szervezet több havi vizsgálata szerint – amelynek eredményeit a keddi The Times ismertette – az utasokat gyakran félrevezetik az olcsó utakról szóló hirdetések, amelyekből nem deríthetők ki a rejtett költségek.

A hagyományos lehet olcsóbb

A visszatérő utaspanaszok alapján elvégzett felmérés során a szervezet nyolc légitársaság összesen 1500 díjcsomagját vizsgálta meg, és arra jutott, hogy a jegyárak közötti különbség gyakran elenyésző, sőt nem egyszer a teljes szolgáltatást nyújtó cégek jegyárai alacsonyabbak a fapadosokéinál.

Késői helyfoglalás esetén olcsóbb a fapados

Általánosan érvényesülő szabályként a szakértők azt állapították meg, hogy minél korábban történik a helyfoglalás, annál kisebb a különbség a jegyárak között. Az utolsó pillanatban elvégzett foglalás esetén a fapadosok valóban jóval olcsóbbak lehetnek a hagyományos cégeknél, de az előbbiek árait ebben az esetben is legtöbbször drága és időigényes utazások terhelik az általában messze lévő indulási és érkezési repülőterekre, illetve azoktól a városközpontba.

Esettanulmány csatolva


A vizsgálatot végző szervezet által felvázolt utazási modellek egyike szerint egy jóval előre lefoglalt menettérti repülőjegy London és Frankfurt között a British Airwaysnél 135 fontba, a legnagyobb európai olcsó cégnél, az ír Ryanairnél 86 fontba kerül. A Ryanair azonban a Londontól messze északra fekvő Stanstedről indul, és a német nagyvárostól távol eső Hahn repülőterére érkezik, ahonnan az utasoknak még egy 120 kilométeres buszutazást is meg kell tenniük Frankfurtig. A londoni és a frankfurti repülőtéri transzferek oda-vissza összesen 39 fontba kerülnek.

A BA gépe ugyanakkor a London határában lévő Heathrow-ról indul és a központtól negyedórányi vonatútra lévő fő frankfurti repülőtérre érkezik; a repülőtéri utazások összköltsége ebben az esetben mindössze 12 font. A két utazás összköltsége között így már csak 22 font a különbség, ráadásul a Ryanair utasai 6 óra 45 percet töltenek szárazföldi és légi utazással, csaknem kétszer annyit, mint a British Airwayst választók – áll az ismertetésben.

Egy másik modellben – Glasgow és Párizs közötti utazást feltételezve – a BA jegyárai minden esetben olcsóbbak voltak a Ryanair ajánlatainál egy, két, négy és 13 heti előfoglalás esetén, egyedül a másnapra szóló jegy volt jóval drágább, mint a fapados cégé.

Mindemellett a brit szervezet szerint a teljes ellátást adó cégek háttérszolgáltatásai is kiterjedtebbek járattörlések, vagy jelentős késések esetén.

Félrevezetnek?


A Ryanair által rendre meghirdetett “ingyenes” repülőjegyekről is megállapította a brit vizsgálat, hogy azok valójában 25 fontba vagy még többe kerülnek a különböző – a hirdetésekből kimaradt – díjak miatt.

A brit Kereskedelmi Minőségfelügyelet már vizsgálatot kezdett a félrevezető jegyár hirdetések ügyében, és felszólította a fogyasztókat, hogy nyújtsanak be hivatalos panaszokat, amelyek alapján a hatóság eljárhat. 

Ajánlott videó