Belföld

Lassult a növekedés a monetáris intézményeknél

A monetáris bázis trendadatokból számolt éves "rövid bázisú" növekedési indexe 112,2 százalék volt augusztusban, ami 0,4 százalékponttal lassabb növekedést jelent a júliusinál - közölte a Magyar Nemzeti Bank kedden.

Az M1, amely a monetáris intézményeken kívüli készpénzt és alátra szóló betéteket is magában foglalja, augusztusban, a rövid bázisú évesített növekedési indexe 106,7 százalék volt, növekedési üteme a júliusihoz képest 3,4 százalékponttal lassult. Az M2, amely az M1 elemein túl a legfeljebb kétéves lejáratralekötött betéteket is magában foglalja, növekedési üteme a júliusihoz képest 2,5 százalékponttal, 9 százalékra csökkent.

A szélesebb értelemben vett pénzmennyiség, az M3, amely az M2-n kívül a visszavásárlási megállapodásokat, a monetáris intézményeken kívüli belföldiek tulajdonában lévő, a hitelintézetek által kibocsátott, legfeljebb kétéves értékpapírokat és a belföldi magán-, illetve a monetáris intézményeken kívüli jogi személyek tulajdonában lévő, pénzpiaci alapok által kibocsátott befektetési jegyeket is magában foglalja, augusztusban 5,9 százalékponttal lassult, így éves szinten 3,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi értéknél.

A jegybank közleménye szerint a monetáris intézmények által azállamháztartásnak nyújtott hitelek állománya augusztusban 22 milliárd forinttal csökkent. Ezen belül a központi kormányzatnak nyújtott hitelek 21,8 milliárd forinttal estek vissza, a helyi önkormányzatoknak nyújtott kölcsönök állománya 0,2 milliárd forinttal csökkent.

Az államháztartás betéteinek összege a nyolcadik hónapban 43,1 milliárd forinttal emelkedett. Ebből a központi kormányzat által elhelyezett betétek 28 milliárd forinttal nőttek, a helyi önkormányzatok betétei viszont 15,1 milliárd forinttal emelkedtek.

A háztartásoknak nyújtott hitelek állománya ebben a hónapban 79,1 milliárd forinttal bővült, a szektor által az egyéb monetáris intézményeknél elhelyezett betétek állománya 24,2 milliárd forinttal emelkedett. A háztartásoknak nyújtott hitelek közül a lakáscélú kölcsönök állománya 67 milliárd forinttal, a fogyasztási hiteleké 7,8 milliárd forinttal, az egyéb hiteleké pedig 4,3 milliárd forinttal emelkedett. A monetáris intézmények külfölddel szembeni követelései 381,9 milliárd forinttal, a külfölddel szembeni tartozások állománya pedig 261,8 milliárd forinttal csökkent.

A jegybank külfölddel szembeni nettó követelésállománya 91 milliárd forinttal csökkent a megelőző hónaphoz képest. Az egyéb monetáris intézmények külfölddel szembeni nettó követelésállománya 29,1 milliárd forinttal mérséklődött.

A nem pénzügyi vállalatok hitelei 11 milliárd forinttal emelkedtek, betéteik 7,4 milliárd forinttal csökkentek. Az egyéb pénzügyi vállalatok hitelei 2,9 milliárd forinttal nőttek ebben a hónapban.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!