Belföld

Járai nem lát lehetőséget a kamatcsökkentésre

Járai Zsigmond szerint annak ellenére, hogy a forint az elmúlt napokban a 250-260 forint/euró közötti sávban mozgott, nincs lehetőség arra, hogy a jegybank kamatot csökkentsen.

“Nincs automatikus összefüggés az áfolyam és a kamatlépésközött, csupán hosszabb távon kiegyensúlyozott költségvetés révén lehetséges a kamatmérséklés” – húzta alá a jegybankelnök. A központi büdzsében jövő évre tervezett 6-8 százalék körüli béremelkedésről Járai kiemelte, ez még mindig magas szint, de az elmúlt évekhez képest előrelépés, és kezelhetőnek tekinthető – húzta alá Járai Zsigmond.

Járai a költségvetésről, a jövő évi inflációról, az ERM II-ről
Akormány által összeállított költségvetés eddig nyilvánosságra került számai elmozdulást jelentenek a hiány csökkentésére – mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke kedden, Budapesten, hírügynökségi újságírók előtt.

A jegybankelnök szerint azonban a következő évi büdzsében akiadásokat kellene csökkenteni, nem a bevételeket növelni, mert így a költségvetés bizonyos tekintetben növeli az inflációt. Jövőre a jegybank 6,5 százalékos éves átlagos inflációval számol, úgy, hogy év elején az áfa-változások miatt akár 7 százalékos is lehet az éves visszatekintő pénzromlás, 2004 decemberében azonban 5,5-6 százalékra mérséklődik.

Járai Zsigmond szerint reális, hogy az uniós csatlakozás után az ország 2004 közepén belép az integráció árfolyamrendszerébe, az ERM II-be. “A belépéskori árfolyamnak egyensúlyinak kell lennie, amely figyelembe veszi a gazdaság versenyképességét is. A középárfolyam a mostani elgondolások szerint nem lehet messze a 250-260 forint/euró körüli árfolyamtól” – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik