Belföld

Felmondta a kollektív szerződést a légiforgalmi szolgálat

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat kedden - más előremutató lehetőséget nem látva a továbblépésre - felmondta a még 1999-ben jogelődje által aláírt kollektív szerződést, így az ez év december 31-én hatályát veszti.

A közlemény emlékeztet rá: a szolgálat múlt év elején alakult meg a korábbi költségvetési intézmény, a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) szétdarabolásával. A HungaroControlt a légiforgalmi szolgálatok ellátására hozták létre.

A HungaroControlnál, mint az LRI jogutód költségvetési szervezeténél a régi kollektív szerződés maradt hatályba meghatározatlan időre. A szolgálat és az ott működő négy reprezentatív szakszervezet egyetértett abban, hogy a jelentősen megváltozott körülmények miatt új kollektív szerződésre van szükség.

Az új kollektív szerződés tető alá hozására irányuló tárgyalásokat egy éve, múlt év szeptemberében kezdték. A tárgyalássorozat eredményeként a négy szakszervezetből három szeptember 29-én a szolgálattal aláírta az új kollektív szerződés dokumentumát.

A kollektív szerződés azonban csak a reprezentatív szakszervezetek együttes aláírásával léphet hatályba. Azt viszont a negyedik szakszervezet nem írta alá. A kollektív szerződés hatályba lépésének esetleges további akadályozása esetén a HungaroControl vezetésének az a szándéka, hogy munkaügyi szabályzatot ad ki, ami a három reprezentatív szakszervezet által elfogadott kollektív szerződésen alapul.

A közlemény megfogalmazása szerint a HungaroControl bízik abban, hogy a jelenleg érvényes régi kollektív szerződés megszűntéig a negyedik szakszervezet képviselői is aláírják az új dokumentumot. Ez a közlemény szerint ugyanis az alkalmazottak számára kedvezőbb a megváltozott körülmények között.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik