Belföld

Ecostat: valamivel bizakodóbb a kkv-szektor szeptemberben

admin

2003. 09. 30. 15:10

Az Ecostat 2003 szeptemberi felmérése szerint a kis- és középvállalati konjunktúra-index értéke 45,6 százalék, három százalékkal kedvezőbb az előző havinál.

A szektor üzleti bizalmi trendje a múlt év végi mélypont után fél évig meredeken emelkedett, majd augusztusig több, mint 8 százalékponttal csökkent. Szeptemberben az index értéke újra növekedett, valamivel meghaladta az első negyedévben mért értékeket.

A kis- és középvállalati szektor rövid távú gazdasági várakozásainak legutóbbi javulásában az ország gazdasági kilátásainak optimistább megítélése játszik szerepet. A globális fellendülés beindulására utal, hogy az USA-ban és a Távol-keleten az első félévben már az élénkülés egyértelmű jelei voltak érzékelhetők. Bár a hazai gazdasági kapcsolatok szempontjából jóval fontosabb euró-zóna növekedése idén elmarad a tervezettől, a globális fellendülés húzó hatásaként fél éven belül a legnagyobb európai országok élénkülése is bekövetkezhet.

A szerényen javuló külgazdasági adottságok mellett – összefüggésben az egyensúly romlásával, a megtakarítások és a fejlesztések alacsony szintjével és a vállalkozások versenyképességi problémáival – a magyar gazdaság ez évi fejlődése mérsékeltebb lesz a vártnál és a kivánatosnál.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Plastic debris floating on the ocean surface, shot underwater.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.