Belföld

Csányi köszönetet vár a Postabank ügyében

Az elmúlt időszakban az OTP Bank akvizíciói igen sikeresek voltak külföldön - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója kedden a hitelintézet által rendezett önkormányzati konferencián.

Szerdán zárul a bolgár DSK Bank megvétele, a szlovéniai OTP leánybank pedig túlteljesítette a várakozásokat, már az első félévben: 120 millió forint nyereséget termelt, mérlegfőösszege 20 százalékkal emelkedett – összegezte az elnök-vezérigazgató.
Csányi Sándor aláhúzta, az OTP Bank és az önkormányzatok együttműködését jelzi, hogy a kiélezett piaci verseny ellenére a 2003-ra érvényes bankválasztás során az önkormányzatok több mint 81 százaléka, majdnem 2600 helyhatóság az OTP-t választotta számlavezető bankjául.

Csányi Sándor megjegyezte: a Postabankra azért nem adtak be a második fordulóban vételi ajánlatot, mert úgy ítélték meg, hogy nincs esély a kialakuló vételár megtérülésére.

“Úgy gondolom, a Postabank esetében a végső ár kialakulásához hozzájárultunk, de ezt még senki sem köszönte meg nekem” – mondta élcelődve Csányi Sándor.

Az önkormányzatokkal kapcsolatban az elnök-vezérigazgató kifejtette: az OTP Banknál kezelt önkormányzati pénzállomány 2003 első félévének végén 100,4 milliárd forintot tett ki. A bank önkormányzati hitelállománya 2003 első félévének végén 66,5 milliárd forint volt, ami az előző év hasonló időszakához képest 25,5 százalékos növekedés. Az önkormányzati hitelállomány 99,6 százalékban problémamentes, az önkormányzatok kiemelten jó üzleti partnerei a bankoknak.

Az elnök-vezérigazgató részletesen szólt arról, hogy az ország csatlakozása az Európai Unióhoz új feladatok elé állítja mind az önkormányzatokat, mind a hitelező bankokat. Az OTP Bank többféle módon is rendelkezésére áll a jövőben az önkormányzati ügyfeleknek az uniós támogatások elnyerésében. Az OTP Bank támogatja a Belügyminisztérium kezdeményezését és az ország különböző részein az önkormányzatok vezetői részére konferenciák megrendezéséhez nyújt segítséget, hogy valamennyi település vezetője tájékoztatást kapjon az uniós csatlakozással összefüggő feladatokról, a megpályázható forrásokról.

A csatlakozással összefüggésben a bankcsoport már az elmúlt évben megalapította az OTP Hungaro-Projekt Kft.-t, amelynek feladata, hogy tájékoztassa a helyhatóságokat a pályázati lehetőségekről és segítséget nyújtson a pályázatok összeállításában, megírásában.

A pályázati lehetőségek elnyerése során a hitelintézet arra is vállalkozik, hogy az EU-s pályázatok alkalmával a projektekhez előírt szükséges önerő egy részét külső forrásból, azaz az OTP Bank hiteléből biztosítsa. Emellett a projektek utófinanszírozására, az EU-s forrás megérkezéséig pedig áthidaló hitel biztosítására is vállalkozik az OTP az önkormányzatok igényei szerint.

Csányi Sándor kiemelte: az OTP esetében nemcsak az anyabank, hanem a bankcsoport különböző tagjai is részt vállalnak az önkormányzatok finanszírozásában. Az OTP mind lakástakarékpénztári szolgáltatásokkal, mind az OTP Garancia Biztosító Rt. termékeivel segíti munkájukat.

Az elmúlt időszakban olyan konstrukciót alakított ki, amely a bérlakásépítésre vállalkozó önkormányzatok lehetőségeit szélesíti. Ezen túlmenően a lakástakarékpénztári szerződéssel kombinált éven túli hitelkonstrukció újabb célokra is igénybe vehető, például felhasználásával a korábbi út- és járdaépítés mellett egyéb közművek, például áram-, gáz-, vagy informatikai hálózat kiépítése is megvalósítható lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik