Belföld

Bulgária nukleáris erőmű építését tervezi

A bolgárkormány energetikai minisztere bejelentette, hogy Bulgária 2004 első felében tender kiírását tervezi egy új nukleáris erőmű megépítésére; a létesítmény a jelenlegi egyetlen bolgár nukleáris erőmű (Kozloduj) bezárásra ítélt reaktorait váltaná ki.

Az új Belene-i erőmű valószínű működési élettartama 40 évlesz; áramot 2009-2010-től szolgáltathat. A beruházás iránt – korábbi közlés szerint – öt nagy nukleáris reaktorokat építő társaság (az amerikai Westinghouse, a francia Framatom, a cseh Skoda, a kanadai Atomic Energy of Canada Ltd. és az orosz Atomstroiproect) érdeklődik.

Bulgária tavaly döntött a beruházás újrakezdéséről, mert meg kívánja tartani balkáni energiaexportőr szerepét, ám az EU nyomására a hat 3760 megawattos kozloduji reaktor közül kettőnek a bezárását határozták el. Bízva az EU-hoz történő 2007-es csatlakozásban, beleegyeztek abba is, hogy két újabb reaktort zárnak be 2006-ig. Brüsszel szerint a szovjet tervezésű reaktorok értelmes áron nem tehetőek biztonságossá.

Jelenleg Kozlodujban termelik meg Bulgária energiaszükségletének több mint 40 százalékát. Belene építése a 80-as években kezdődött, a félkész beruházás mintegy 1 milliárd dollárba került; az akkori tervek szerint kapacitása 1000 megawatt lett volna.

Az 1990-ben pénzhiány és környezetvédelmi ellenvetések miatt leállított beruházás költségei 1-2 milliárd dollárt tehetnek majd ki, a bolgár kormány keresi azokat a megoldásokat, melyekkel vonzóvá teheti Belene befejezését a külföldi befektetők számára. Az új létesítmény kapacitásáról, a majdani reaktorok számáról és tipusáról csak az ajánlatot tevő vállalatoktól nyert információk birtokában döntenek.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik