Belföld

Aktívabb magyar-horvát együttműködést szorgalmaz Mesic

Horvátország 2007-re tervezi európai uniós tagságát, a horvát gazdaságban struktúraváltás történik - mondta Stjepan Mesic, horvát köztársasági elnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar-horvát üzleti fórumán kedden Budapesten.

Az üzletemberek előtt elmondott beszédében a horvát elnökrámutatott: kiemelt figyelmet fordítanak a munkanélküliség csökkentésére, a kivitel fokozására, az úthálózat fejlesztésére. Fontosnak nevezte, hogy megépüljön a Rijeka-Zágráb-Budapest autópálya, amely kedvező hatással lesz a gazdasági kapcsolatok alakulására is.

A horvát elnök elismeréssel szólt a magyar-horvát áruforgalom növekedéséről és utalt arra, hogy a két ország közötti kereskedelemben, a horvát mérleghiány csökkentésében fontos szerepet tölt be az idegenforgalom. Tavaly 320 ezer magyar turista kereste fel a horvát tengerpartot. Úgy vélekedett, hogy a két ország gazdasági kapcsolatainak erősítésére további lehetőségek vannak.

Slavko Linic horvát miniszterelnök-helyettes az üzleti fórumon beszámolt arról, hogy Horvátország februárban beadta az Európai Unióhoz való csatlakozása iránti kérelmét és a következő három évben azon dolgoznak, hogy a horvát jogrendszer harmonizáljon az unióval. A horvát gazdaságba érkező befektetések jelentős része az Európai Unió tagállamaiból, illetve a csatlakozó országokból származik – mutatott rá.

A horvát miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy a horvát cégek versenyképességének növelésére programot működtet a horvát kormány. A horvát bankrendszerben magas hányadot képvisel a magánszektor és az összes banki szolgáltatás elérhető. Spányik Péter, az ITDH vezérigazgató-helyettese a Horvátországban működő irodájukra hívta fel a figyelmet, amely segítséget nyújt az információ-áramlásban. Emlékeztetett arra, hogy az ITDH a jövőben a vállalatokra szabott szolgáltatást helyezi előtérbe.

Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója az üzleti fórumon arról számolt be, hogy a horvát INA cégben tulajdont szerzett Mol kiemelt figyelmet fordít a foglalkoztatásra, a környezetvédelemre, a technológiai megújulásra. Tomislav Dragicevic, az INA igazgató tanácsának elnöke elmondta, hogy a társaságnál a gazdálkodási struktúra változásán dolgoznak. A takarékosság következtében megszabadultak a korábbi veszteségtől és az idei év végére 150 millió dollár nyereséggel számolnak.

Major István, a Külügyminisztérium Integrációs és Külgazdasági Államtitkárságának helyettes vezetője sikertörténetnek nevezte a magyar-horvát kétoldalú gazdasági kapcsolatok alakulását. Utalt arra, hogy a 2001-ben aláírt magyar-horvát szabadkereskedelmi megállapodás következtében jelentősen növekedett a két ország közötti áruforgalom, értéke az idén az év végére átlépi a félmilliárd dollárt.

A helyettes államtitkár kijelentette, a jövőt illetően bizakodó, mert ugyan a magyar-horvát szabadkereskedelmi megállapodást Magyarország európai uniós tagsága miatt fel kell mondani, azonban jövő január 1-jén hatályba lép a Horvátország és az Európai Unió közötti stabilitási és társulási megállapodás, amely megteremti a szabad kereskedelem feltételeit.


Medgyessy-Mesic találkozó


 


Medgyessy Péter miniszterelnök is megbeszélést folytatott Stjepán Mesic horvát köztársasági elnökkel. A magyar kormányfő megerősítette, hogy Magyarország érdekelt a Horvátországgal való stratégiai partnerség fejlesztésében.

A miniszterelnök a rendszeres magas szintű politikai kapcsolattartás mellett szükségesnek tartja a gazdasági, informatikai, környezetvédelmi, illetve kulturális és oktatási területen való együttműködés elmélyítését is. Medgyessy Péter elmondta, hogy Magyarország következetesen támogatja Horvátország NATO- és EU-csatlakozási törekvéseit, amelyekhez kész az integrációs felkészülés, illetve a privatizációs folyamat során szerzett tapasztalatok átadásával is hozzájárulni.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik