Belföld

3 millárdos művészeti alapítvány magánpénzből

Kovács Gábor, a Bankár Holding Rt. tulajdonosa, a magánvagyonából 3 milliárd forint készpénzzel megalapította a Kovács Gábor Művészeti Alapítványt, amit kedden sajtótájékoztatón jelentett be.

Az eddig nyilvánosságot kapott alapítványok közül ez alegnagyobb értékű magánszemély által alapított művészeti alapítvány.

A tervek szerint XXI. századi képzőművészeti gyűjteményt hoznak létre a tőke hozamából. Az alapítvány működteti majd azt az 1820-ban épített 2500 négyzetméteres budapesti palotát, amelyben a kiállítótermek színház- és koncerttermekké alakíthatók. Ezt a jövő év április 20. után nyitják meg.

Az épületben kávéház és étterem is működik, amelynek profitja az alapítvány forrásait növeli. Az alapító szándékai szerint a gazdasági, a művészeti és a tudományos élet, a “pozitívan gondolkodó szellemiség alkotóháza” lesz. Az épület egyébként nem az alapítvány, hanem az alapító tulajdona.

Kovács Gábor számításai szerint évente 2-300 millió forint készpénz áll majd rendelkezésre az alapítványi célok megvalósítására.

Ajánlott videó

Kedden késő este jelentették be, hogy a tájékoztató idején életbe lépő szabályozás nyomán véget ér a 480 forintos üzemanyag korszaka: a Mol irányárai szerint a 95-ös benzin immár 641 forintba, a dízel pedig 699 forintba kerül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!