Belföld

Az új szlovák miniszter tovább építené a mohi atomerőművet

admin
admin

2003. 09. 29. 13:30

A mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának felépítéséről készül vitát nyitni a szlovák kormány új gazdasági minisztere, Pavol Rusko.

A napokban kinevezett Rusko hétfői sajtótájékoztatón ismertette az elképzeléseit. Úgy látja, hogy a mohi erőmű további két blokkjának felépítésével csökkenteni lehet Szlovákia energiaimportját. Ez a jövőre nézvést azért is fontos lenne, mert “belátható időn belül” be kell zárni az ország másik, a mohi erőműnél évtizedekkel régebbi Jaslovské Bohunice-i erőművét.

Ismeretes, hogy Ausztria évek óta ellenzi a Bécshez közel fekvő Jaslovské Bohunice-i erőmű működtetését, mert elavultnak és veszélyesnek ítéli meg az objektumot, ezért Pozsony már évekkel korábban elkötelezte magát, hogy 2006-2008-ig bezárja az erőművet. A gazdasági tárca új vezetője a mohi atomerőmű két blokkjának felépítésébe az államkassza szűkös lehetőségei miatt a magánszférából csalogatna befektetőket. Reményei szerint a megoldás az ország energetikai önellátását biztosítaná, mi több, exportálható energiafölösleget kínál. Úgy látja, hogy a volt Jugoszlávia területének gazdasági fellendülése után a jelzett térség jó vevőnek bizonyul majd a Mohiban előállítható energiára.

A mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának építését 1992-ben pénz híján leállították. Jelenleg az objektumok és a technológiai berendezések állagmegóvásán dolgoznak. A munka 2004-ben fejeződik be, de ha az új gazdasági miniszter elképzelései megvalósulnak, az építés nem sokkal később akár folytatódhat is.

Jelen állapotában a mohi atomerőmű épületeinek 70 százaléka áll, a technológiai berendezéseknek pedig mintegy 30 százaléka már beépült az objektumokba.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.