Belföld

Az új szlovák miniszter tovább építené a mohi atomerőművet

A mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának felépítéséről készül vitát nyitni a szlovák kormány új gazdasági minisztere, Pavol Rusko.

A napokban kinevezett Rusko hétfői sajtótájékoztatón ismertette az elképzeléseit. Úgy látja, hogy a mohi erőmű további két blokkjának felépítésével csökkenteni lehet Szlovákia energiaimportját. Ez a jövőre nézvést azért is fontos lenne, mert “belátható időn belül” be kell zárni az ország másik, a mohi erőműnél évtizedekkel régebbi Jaslovské Bohunice-i erőművét.

Ismeretes, hogy Ausztria évek óta ellenzi a Bécshez közel fekvő Jaslovské Bohunice-i erőmű működtetését, mert elavultnak és veszélyesnek ítéli meg az objektumot, ezért Pozsony már évekkel korábban elkötelezte magát, hogy 2006-2008-ig bezárja az erőművet. A gazdasági tárca új vezetője a mohi atomerőmű két blokkjának felépítésébe az államkassza szűkös lehetőségei miatt a magánszférából csalogatna befektetőket. Reményei szerint a megoldás az ország energetikai önellátását biztosítaná, mi több, exportálható energiafölösleget kínál. Úgy látja, hogy a volt Jugoszlávia területének gazdasági fellendülése után a jelzett térség jó vevőnek bizonyul majd a Mohiban előállítható energiára.

A mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának építését 1992-ben pénz híján leállították. Jelenleg az objektumok és a technológiai berendezések állagmegóvásán dolgoznak. A munka 2004-ben fejeződik be, de ha az új gazdasági miniszter elképzelései megvalósulnak, az építés nem sokkal később akár folytatódhat is.

Jelen állapotában a mohi atomerőmű épületeinek 70 százaléka áll, a technológiai berendezéseknek pedig mintegy 30 százaléka már beépült az objektumokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik