Belföld

Sok a magyar tőke Szlovákiában

Nyolc milliárd koronánál több magyar tőke érkezett Szlovákiába az idei év első félévében - derül ki a pozsonyi Új Szó szlovák jegybanki jelentésre alapozott hétfői közléséből.

A lap szerint a magyar cégek előszeretettel fektetnek be azokban az országokban, ahol jelentős lélekszámú magyar kisebbség él. – Az 1999-2003 közti időszak magyar tőkebefektetéseinek első számú célpontja Szlovákia, de sok magyar cég jelent meg Romániában is – így a lap.

Mint írja, 2003 első félévében a közvetlen külföldi befektetések nagysága Szlovákiában elérte a 20,8 milliárd koronát. Legnagyobb szlovákiai befektető – 9,29 milliárd koronával – az idén is Németország volt.

A 8 milliárd koronát meghaladó nagyságrenddel Magyarország közvetlenül Németország mögött áll a szlovákiai piacon. A Szlovákiában befektetett külföldi pénzek legnagyobb része, mintegy 9,3 milliárd korona az energiaszektorba áramlott. Az iparban 8,1 milliárd, a pénzügyi szférában pedig 1,3 milliárd külföldi tőke vetette meg a lábát.

A lap szerint e jó hír rosszabbik része az, hogy a külföldi pénz továbbra sem Szlovákia elmaradott régióiba, hanem a nagyvárosokba és azok környékére áramlik. A befektetések csaknem 70 százaléka a pozsonyi, közel 30 százaléka pedig a kassai kerületben eresztett gyökeret.

Szlovákiába eddig összesen 320,8 milliárd külföldi tőke érkezett s ennek háromnegyede a Pozsony és környéke alkotta régióban működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik