Belföld

Polgárjogi aggodalmak a digitális ujjlenyomat miatt

Legkésőbb 2005-ben digitális fényképnek és ujjlenyomatnak kell lennie az unió által kibocsátott vízumokon és harmadik országból érkezett személyeknek kiállított tartózkodási engedélyeken. A bizottság javaslatát polgárjogi szervezetek a szabadságjogok korlátozását célzó lépésnek tekintik.

Az Európai Bizottság azt javasolja a tagállamoknak, hogy 2007 helyett már 2005-ben kötelezően úgynevezett biometrikai ismertetőjegyekkel (digitális fényképekkel és ujjlenyomatokkal) lássák el az Európai Unióba való belépésre feljogosító vízumokat és harmadik országokból érkező személyeknek EU-n belüli tartózkodásra kiállított engedélyeket.

A vízumba ennek megfelelően egy chip-formájában, egy, a tulajdonosát ábrázoló digitális fénykép és ujjlenyomat kerülne, amely az EU-határokon való átlépéskor a készülő vízuminformációs rendszeren és a schengeni információs rendszeren keresztül lehetővé tenné a személyazonosság megállapítását.

A biometrikai azonosítójegyek első lépcsőben a vízumokra és tartózkodási engedélyekre kerülnének, második hullámban azonban már az EU-állampolgárok útleveleit is ilyen ismertetőjegyekkel szándékoznak ellátni. A bizottság erre csak később kíván javaslatot tenni, de az idő sürget, hiszen az Egyesült Államok 2004 októberétől csak olyan személyeket enged be, akiknek digitális fotó és ujjlenyomat van az útlevelükben. Ez utóbbi fontos vonása, hogy az aláírást és fényképet fénymásolással vigyék rá a papírra, ami rögzíti egyúttal az utazó digitális ujjlenyomatát is.

Bár az intézkedés előrehozatalának költségvonzatai egyelőre nem ismeretesek, a javaslat az EU-nak azt a szándékát tükrözi, hogy minél jobban ellenőrizni tudja a határain ki- és belépő emberek tömegeit.

Ilyen útlevele ma a csatlakozók közül senkinek sincs, és szakértők több mint kétségesnek tartják, hogy lehetséges volna jövő májusig a szükséges útlevél-cseréket végrehajtani. Egy ilyen lépés ugyanis tetemes logisztikai követelményt, és jókora finanszírozási igényt vet fel, aminek csak egy része hárítható az útlevél-tulajdonosra.

Polgárjogi szervezetek, mint a Statewatch, vitatják a lépés jogosságát, hiszen – mint rámutatnak – számos EU-lakos soha nem fogja felkeresni az Egyesült Államokat vagy nem is kívánkozik oda.

Tony Bunyan, a Statewatch brüsszeli irodájának vezetője élesen bírálta az Európai Bizottság új javaslatait, amelyek szerinte azt igazolják, hogy az Európai Unió az USA-hoz hasonlóan „a tömegek megfigyelésére” alkalmas rendszerek létrehozásán ügyködik, és az egész kezdeményezésnek inkább politikai és szociális mozgatórugói vannak, semmint a terrorizmus elleni küzdelem a céljuk. „Mennyi idő telik el addig, amíg lesz egy kötelező EU személyazonossági? Minden adatok feltesznek majd a schengeni információs rendszerre, ahonnan tisztviselők tízezrei férhetnek majd hozzájuk. Vajon mikor jön el az a pillanat, amikor utazási dokumentumokhoz begyűjtött digitális fényképeket és ujjlenyomatokat más célra használnak majd fel?” – hangoztatta a Statewatch igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik