Belföld

A PM sikeresnek és szabályosnak tekinti a Postabank privatizációját

admin

2003. 09. 29. 08:30

Sikeres és szabályos volt a Postabank privatizációja - áll a Pénzügyminisztérium közleményében, amelyet szombaton juttattak el az MTI-nek. A Pénzügyminisztérium közleményével a Magyar Nemzet szombati számában megjelent cikkére reagált, amelyben a lap banki szakértőkre hivatkozva azt írta, hogy "Szabálytalanság gyanúja" vetődött fel a Postabank tenderrel kapcsolatban.

A PM közleménye hangsúlyozza, hogy a tranzakciót lebonyolító ÁPV Rt. a törvényes játékszabályokat maradéktalanul betartva járt el, az ügyletet többször is egyeztetve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével.

A Magyar Nemzet szombati számában megjelent állítás, miszerint “nyilvános részvénytársaságban csak nyilvános ajánlattétellel lehet döntő befolyást szerezni”, a Postabank esetében nem teljes és félrevezető. A tőkepiacról szóló törvényből citált paragrafus ugyanis tartalmaz kivételeket az előzetes nyilvános ajánlattételi kötelezettség alól. A kivételek egyike (a jogszabály 68. § (2) c pontja) “az állami vagyonkezelő szervezet által lefolytatott, törvényben szabályozott eljárás keretében” történő tulajdonszerzés, magyarán a privatizációs tranzakció – áll a PM közleményében.

A PM szerint ebben az esetben a törvény bejelentési kötelezettséget ír elő a vevőnek a felügyelet felé a részvények átruházásakor, majd ezt követően 15 napos határidőt ad a vételi ajánlat megtételére. A vevő vételi ajánlatát azt követően köteles megtenni, hogy az ÁPV Rt.-vel a részvény adásvételi szerződést megköti, az ügylet zárása körében megtörténik a részvények átruházása, és a vevő ezt a tényt bejelenti a felügyeletnek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2009. június 19.
Kósz Zoltán és Varga II Zsolt harca a labdáért a vízilabda gálán 2009. június 19-én. A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában rendezik a vízilabda ünnepét, a Vodafone Aranygálát. A mérkőzésen egy medencében játszik a 21 olimpiai aranyérmet, illetve az elmúlt 12 évben Európa-bajnoki vagy világbajnoki aranyérmet nyert vízilabdázó. A gála bevételét jótékony célra, a magyar vízilabda-utánpótlás javára fordítják.
MTI Fotó: Beliczay László
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.