Belföld

Nyert is, veszített is a Postabankon az Erste

A rivális pályázók mellett még a magyar kormányt is megdöbbentette az osztrák Erste Bank 101 milliárd forintos nyerő ajánlata a Postabankra - írta hétfőn a Financial Times.

A Standard&Poor’s hétfői elemzései szerint a magyar bank jól illeszkedik az Erste profiljába, a Moody’s Investors Service pedig javította a Postabank egyik besorolásának kilátását.

A vezető londoni üzleti napilap szerint az Erste a könyv szerinti érték 2,7-szeresét fizeti a magyar bankért; ez a legmagasabb ár, amelyet kelet-európai pénzintézetért eddig kifizettek. Az osztrák bank a két korábbi térségbeli akvizíciójáért, a cseh Ceská Sporitelnáért és a szlovák Slovenská Sporitelnáért a könyv szerinti érték kevesebb mint 1,8-szeresét fizette.

A lapnak egy rivális bécsi banknál azt mondták, hogy mivel a Postabank veszteséges, ráadásul csak a kilencedik a magyar bankpiaci rangsorban, ennek a befektetésnek a megtérülése “jó ideig nem lesz túl magas”.

Andreas Treichl, az Erste vezérigazgatója azonban azt mondta a Financial Timesnak: a Postabankért fizetett ár tartalmazza azt a prémiumot, amely kifejezi “elkötelezettségünket e piac iránt”. Treichl szerint a magas ár elősegítheti, hogy az Erste politikai akadályok nélkül növelhesse 15-20 százalékra piaci részesedését Magyarországon a következő 5-10 évben a jelenlegi 8,0 százalékról.

A Financial Times megjegyzi ugyanakkor, hogy az Erstének a cseh és a szlovák piacon már most 20-22 százalékos részesedése van, magyarországi érdekeltségeinek 800 milliárd forintos mérlegfőösszege pedig eltörpül a piacvezető OTP 2400 milliárdja mellet.

A Standard&Poor’s nemzetközi hitelminősítő hétfőn Londonban kiadott közleménye kedvezően ítéli meg az Erste Postabank-akvizícióját, amely a cég szerint nem fogja befolyásolni az osztrák bankra érvényben tartott A-2-es elsőrendű rövid távú befektetői minősítést.

A Standard&Poor’s is összeveti a 399,4 millió eurós, győztes ajánlati árat a Postabank 145 millió eurós könyv szerinti értékével, és megjegyzi, hogy a veszteséges magyar bank akvizíciója utáni arculatérték-leírás tovább fogja terhelni az Erste egyébként is alacsony tőkeellátottságát, amely már jelenleg is az elsődleges negatív tényező az osztrák bank hitelminősítői besorolásán.

A Standard&Poor’s szerint azonban a lakossági piacra összpontosító Postabank profilja jól illeszkedik az Erste stratégiájába, és az osztrák bank eddigi kelet-európai tevékenysége javította jövedelemtermelő képességét. E tapasztalat alapján várható, hogy a tőkeellátottságára gyakorolt hatás középtávon elenyészik – áll a hitelminősítő hétfői elemzésében.

A másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service ugyancsak hétfőn Londonban kiadott közleményében megerősítette az Erste A1/P-1 hosszú és rövid távú betéti, valamint C plusz pénzügyierő-osztályzatát.

A Moody’s szintén megerősítette a Postabankra nyilvántartott A2/P-2 betéti osztályzatot, az E plusz pénzügyierő-besorolás eddigi stabil kilátását pedig felminősítést valószínűsítő pozitívra javította, megfelelően az Erste hasonló besorolására érvényes pozitív kilátásnak.

Ez utóbbiról azt írta a Moody’s közleménye, hogy a Postabank előnyére fog szolgálni az elkötelezett, stratégiai szövetséges, és főleg annak szakértelme a kiskereskedelmi banki piacon, valamint tapasztalata a felvásárolt banki érdekeltségek sikeres integrációjában, az akvizíciókból adódó szinergia-hozadékok kiaknázásában.

A Moody’s szerint a tranzakció a Postabank korlátozott mérete miatt nem fogja jelentős mértékben terhelni az Erste jövedelmezőségét, kockázati profilját és tőkeellátottságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!