Belföld

Jelentési kötelezettségek az EU-ban – lemaradásban a magyar vállalatok

Azoknak a magyarországi vállalatoknak, amelyek az IFRS szerinti jelentési kötelezettségük van, és eddig csak a magyar számviteli szabályok (HAS) szerint jelentettek, mindössze 14 százalékuk kezdte meg a felkészülést az EU-ban 2005. január 1-től kötelező IFRS szerinti számvitelre való átállásra - mondta Barsi Éva a PriceWaterhouseCoopers üzlettársa, a könyvvizsgáló cég legfrissebb felméréséről egy hétfői sajtótájékoztatón.

Az IFRS (International Financial Reporting Standard) szerint kell jelentenie 2005. január 1-jétől a tőzsdén jegyzett magyarországi cégeknek, valamint azokban a válllalatoknak, amelyeket külföldi tőzsdéken jegyzett anyacégük konszolidál. Az IFRS lényegében azonos az eddig használt IAS számviteli rendszerrel, azonban annál szélesebb körű. A legfontosabb különbségek, amelyek a magyar számviteli rendszer, illetve az IFRS között fellelhetők a pénzügyi instrumentumok valós értékelését, a felvásárlások kezelését és könyvelését, a goodwill amortizációját, illetve a jövőbeli adókötelezettségek elhatárolását érintik.

Ajánlott videó

Kedden késő este jelentették be, hogy a tájékoztató idején életbe lépő szabályozás nyomán véget ér a 480 forintos üzemanyag korszaka: a Mol irányárai szerint a 95-ös benzin immár 641 forintba, a dízel pedig 699 forintba kerül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!