Belföld

Horvátország gyorsítaná az integrációt

Horvátország szeretné felgyorsítani EU- és NATO-csatlakozási
folyamatát, hogy ezzel az egész délkelet-európai régió felzárkózásához is hozzájáruljon - jelentette ki Stjepan Mesic
horvát elnök hétfőn Budapesten újságírók előtt, miután tárgyalt magyar partnerével, Mádl Ferenc államfővel.

– A magyar-horvát gazdasági együttműködésben rengeteg lehetőség rejlik: az infrastrukturális együttműködés erősítése, a vasútvonalak modernizálása, autópályák építése, új határátkelőhelyek nyitása további lendületet adhat ehhez – mondta Mádl Ferenc. Hozzátette: a két ország közötti árucsere-forgalom 400 millió dolláros jelenlegi értéke lehetne még több. Mádl Ferenc szerint ehhez a keddi budapesti közös üzleti fórum is hozzájárulhat. Elhangzott, a magyar és a horvát kis- és középvállalatok kölcsönösen érdekeltek az egymás országában történő beruházásokban. A magyar köztársasági elnök szerint Magyarország részéről elsősorban a horvátországi turisztikai célpontok jelentenek perspektívát ilyen szempontból.


Stjepan Mesic fontosnak nevezte a kőolaj- és földgázkitermelés európai színvonalra emelését, illetve az ebben való együttműködést, Mádl Ferenc a Mol Rt. tulajdonszerzését emelte ki a horvát olajipari vállalatban, az INA-ban.


Szó esett a megbeszélésen a magyarországi horvát, valamint a
horvátországi magyar kisebbség helyzetéről is. Mindketten azt
mondták, hogy a két közösség a híd szerepét tölti be a magyar-horvát kapcsolatokban.


A két elnök szerdán Pécsre látogat, a magyarországi horvát
közösség központjába.


A két elnök jelenlétében Lamperth Mónika belügyminiszter és
Stanko Nick horvát nagykövet aláírta a két ország közötti határforgalmi egyezményt, ami lehetővé teszi, hogy Magyarország és Horvátország a schengeni rendszer majdani bevezetése után is – mint Mádl Ferenc fogalmazott – nyitott maradhasson egymás számára.

Ajánlott videó