Belföld

Blair nem tágít

Blair nem kíván változtatni korábbi tervén, hogy még a 2005-ös általános választások előtt népszavazást ír ki az euró bevezetéséről. Ugyanakkor kijelentette, hogy romló népszerűsége ellenére sem távozik a hatalomból.

Svédország szeptemberi döntése az euró ellen nem befolyásolja az Egyesült Királyság belépését – mondta el Tony Blair a BBC-ben adott reggeli interjújában . „Nyitva kell hagynunk ezt a lehetőséget” – fogalmazott – „de az ország döntse el, hogy mikor szeretné ezt gyakorolni.”


Blair már hosszú ideje támogatja az euró angliai bevezetését, és úgy ítélte meg, ameddig a feltételek megvannak ehhez, addig minél gyorsabban érdemes népszavazással dönteni a kérdésről. Júniusban azonban, Gordon Brown, pénzügyminiszter elmondta, hogy az euró bevezetését a kormányzat tesztjei eddig az öt esetből csak egyszer erősítette meg igennel a közvélemény. A kormányfő a következő költségvetés elkészítésekor kívánja felmérni a körülmények változását, és ekkor dönt újabb teszt-szavazások megvalósításáról.

Az elemzők szerint Blair nem fogja megkockáztatni az eurós-népszavazást a választások előtt, hiszen a svéd referendum után csak növekedett a közös európai valutát ellenző britek tábora. Blair egyre kevesebb, de még meglevő támogatóit vélhetőleg nem kívánja elriasztani ezzel a lépéssel.

Blair ragaszkodik hatalmához

A brit kormányfő vasárnap megjelent, illetve elhangzott lap- és tévényilatkozataiban mindeközben egyértelművé tette, hogy közmegítélésének meredek romlása ellenére sem kíván távozni a hatalomból. Kijelentette azt is, hogy helyes cselekedet volt a szövetségesek részéről Szaddám Huszein volt iraki elnök eltávolítása.

Tony Blair, aki a kormányzó Munkáspárt vasárnap Bournemouthban megkezdődött éves kongresszusának nyitónapján adott élő interjút a BBC tévé heti politikai magazinműsorának, azt mondta: visszatekintve most is mindent pontosan ugyanúgy tenne, mint a háborúhoz vezető időszakban. Blair szerint Nagy-Britanniának semmi oka nincs arra, hogy bocsánatot kérjen bárkitől Irak miatt. A tömegpusztító fegyverek vitatott létéről kijelentette: pontosan ismert tény, hogy az előző iraki rezsimnek voltak ilyen fegyverei, sőt be is vetette ezeket saját lakossága ellen.

A miniszterelnök elvetette azokat a friss közvélemény-kutatási eredményeket is, amelyek szerint még a Munkáspárt tagságának relatív többsége is távozását kívánja a hatalomból. Megerősítette, hogy nem kíván lemondani. Hangsúlyozta azt is, hogy ha vezetésével a Labour egymás után harmadszor is választási győzelmet arat, akkor ő végig ki akarja tölteni harmadik kormányfői megbízatását.

Ajánlott videó