Belföld

Várakozás feletti növekedés az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) a második évnegyedben - éves szintre számolva - 3,3 százalékkal növekedett - hozta pénteken nyilvánosságra az amerikai kereskedelmi minisztérium a GDP-növekedés harmadik becslésként immár végleges adatát.

Az adat meghaladja a korábbi, 3,1 százalékos becslést és jelentősen jobb az előző negyedévi módosított, 1,4 százalékos növekedési ütemnél. 2002. harmadik negyede óta az idei második negyedévben nőtt leggyorsabban az amerikai GDP, amelynek éves szintre számolt értéke 9625,9 milliárd dollár lett.

A GDP-t alkotó részelemek közül a felülvizsgált adat szerint a személyi fogyasztás – éves szintre számolva – 3,8 százalékkal nőtt az első negyedévi 2 százalék után, illetve az első becslésben szereplő 3,3 százalékkal szemben.

A növekedés egyik fő motorja a védelmi költekezés rendkívüli emelkedése volt: 45,8 százalék az előző évnegyedhez képest – elsősorban az iraki háborúval összefüggésben. Ez a védelmi kiadásoknál a legerőteljesebb negyedévi emelkedés, 1951, a Koreai háború időszaka óta. A kormányzati költekezés 8,2 százalékos növekedéssel szerepel, míg az első negyedévi GDP-ben ez a tétel csupán 0,4 százalékos bővülés mutatott.

Az egyetlen negatívum, hogy az adózás utáni céges nyereségek 5,0 százalékkal zsugorodtak a negyedben, az előző negyed 3,8 százalékos növekedése után. A felülvizsgált GDP-adat azt jelzi, hogy az amerikai gazdaság fellendülése egyre erőteljesebb. Egyes elemzők a harmadik és negyedik negyedre egyaránt 4 százalék körüli GDP-növekedési ütemet várnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik