Belföld

Tanácsadást is vállal az Állami Számvevőszék

A Nyugat-Európában tapasztalható tendenciának megfelelően az ÁSZ középtávú stratégiája is a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyez a kutatási-tanácsadói szerep erősítésére - mondta a Napi Gazdaságnak Báger Gusztáv, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) Fejlesztési és Módszertani Intézetének főigazgatója.

Az Egyesült Államok számvevőszékének szerepét betöltő General Accounting Office (GAO) már jó ideje kiemelt helyen kezeli a tanácsadást, és az Európai Unió (EU) országaiban is ez a tendencia. A főként az országgyűlési képviselők munkáját segíteni hivatott kutatási-tanácsadói szerep erősítését az ÁSZ-ban a sokéves ellenőrzés során felgyülemlő, folyamatosan bővülő tudásanyag teszi lehetővé.

A számvevőszék már korábban is foglalkozott kutatással, de a módszertani kérdésekkel kapcsolatos elemzések mellett most már átfogó tanulmányokat is készít a szervezet. Eddig a fekvőbeteg-ellátás reformjáról szóló tanulmány készült el, a jövő év közepéig pedig nyilvánosságra kerülnek többek között a hazai privatizációs folyamatról, az államháztartás átalakításáról, a közszolgálati média irányítási és gazdálkodási problémáiról, illetve a felsőoktatási reformról szóló elemzések is – mondta a főigazgató.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik