Belföld

Powell: hat hónap az iraki alkotmány kidolgozására

Az Egyesült Államok hat hónapot szándékozik adni az irakiaknak az ország alkotmányának kidolgozására és elfogadására, ami lehetővé tenné a választások jövő évi megrendezését.

Colin Powell amerikai külügyminiszter a The New York Times című napilap pénteki számának nyilatkozva számolt be arról, hogy hat hónap alatt szeretnék tető alá hozni az alkotmányt. Ez az első eset, hogy az amerikai kormány konkrét időtartamot említ, amitől eddig mereven elzárkózott. Az Egyesült Államok új határozatot szeretne elfogadtatni az iraki békefenntartásról a Biztonsági Tanácsban. A testület több tagja, különösképpen Franciaország azt követeli, hogy a határozat rögzítse a hatalom átruházásának pontos és gyors menetrendjét. Powell biztatónak nevezte a világszervezet kereteiben folyó tárgyalásokat.

Paul Wolfowitz védelmi miniszterhelyettes képviselőházi meghallgatásán úgy ítélte meg, hogy az amerikai csapatok nagy része legalább a következő év végéig Irakban marad. A védelmi bizottság előtt kifejtette: még nem köszöntött be a háború utáni korszak, továbbra is háború van, csak “alacsony intenzitású”. Elutasította a katonák állomásoztatásának hosszabb távú tervezését, mivel szavai szerint 6-12 hónapon túl nehéz lenne jóslatokba bocsátkozni.

A kongresszusban folynak a meghallgatások az elnök által pótlólagosan kért 87 milliárd dolláros összegről, amelynek nagy részét az iraki katonai kiadásokra és az infrastruktúra helyreállítására fordítanák. A republikánusok körében is egyre hangosabban bírálják és túlzásnak tartják az újjáépítésre szánt 20 milliárd dollárt. Többen úgy vélik, Iraknak kellene állnia a költségek nagy részét. A demokraták a bírálatok özönét zúdítják a kormányra, azt is felróva, hogy képtelen bizonyítékot felmutatni arra: Irak tömegpusztító fegyverekkel rendelkezett, noha ezzel igazolta a háború megindítását.

A kormány hamarosan hivatalosan is beismeri, hogy négy hónap beható kutatás után sem talált tiltott fegyvereket. David Kay, a tömegpusztító fegyverek után kutató 1200 fős csapat amerikai vezetője várhatóan már a jövő héten a kongresszus elé terjeszti köztes jelentését erőfeszítéseikről. A kiszivárgott értesülések szerint a tervezet megállapítja, hogy fegyvert eddig még nem találtak, de a keresés folytatódik. A dokumentum közvetett bizonyítékokat említ arra, hogy Iraknak volt vegyi és biológiai fegyverprogramja, s az utóbbi nem volt tartós próbálkozás. Szó lesz benne olyan anyagokról, amelyek egyaránt használhatók polgári és katonai célokra. Kay csapata nem talált bizonyítékot arra, hogy a tiltott fegyvereket Irakból Szíriába vagy más országba csempészték volna az ENSZ fegyverzetellenőrei elől, elképzelhetőnek tartja viszont, hogy a rezsim elásta a vegyi fegyvereket. Az a vegyifegyver-alapanyag mennyiség azonban, amivel a rezsim nem számolt el, “egy családi ház hátsó kertjének úszómedencéjében” is elférne.

George Bush elnököt csütörtökön szembesítették Colin Powell külügyminiszter egy régi, 2001. február 24-én elhangzott kijelentésével, amely szerint “Szaddám Huszeinnek nincs jelentős tömegpusztítófegyver-képessége”. A kérdésre, hogy az iraki vezető miként változott át nagy veszéllyé, az elnök úgy válaszolt, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások megváltoztatták gondolkodását, világossá vált számára, hogy az óceánok nem jelentenek védelmet, nem szabad megvárni, amíg a fenyegetés eléri Amerika partjait. Powell úgy magyarázta saját szavait, hogy akkor még csak három hete voltak kormányon és nem ismerték a fenyegetés mértékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik