Belföld

A horvátországi magyarok kérték a kettős állampolgárságot

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) cáfolja Kovács László állítását, amely szerint "a horvátországi magyarok részéről nem vetődött fel a kettős állampolgárság igénye".

Tóth Tamás külügyi szóvivő szerint a Külügyminisztérium több alkalommal kinyilvánította nyitottságát a külhoni szervezetekkel való tárgyalásra a kettős állampolgárságról.

A szervezet erről szóló közleménye mellé – amelyben a külügyminiszter szerdai, Kasza Józseffel, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnökével közösen tartott tájékoztatóján elhangzottakra reagáltak – mellékelte azt a levelet, amelyet augusztus 26-án írtak Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének, Medgyessy Péter miniszterelnöknek, és Mádl Ferenc köztársasági elnöknek. Ebben arra kérik a címzetteket: “szorgalmazzák az illetékes szerveknél és intézményeknél egy olyan lehetőség kidolgozását, amely által az, aki közülünk, horvátországi és vajdasági magyarok közül úgy óhajtaná, a letelepedés kötelezettsége nélkül magyar állampolgárságért folyamodhasson”.

Tóth Tamás külügyi szóvivő azt mondta: a Külügyminisztérium már több alkalommal kinyilvánította nyitottságát a külhoni szervezetekkel való tárgyalásra a kettős állampolgárságról. Hangsúlyozta: ez a tárgyalási készség továbbra is fennáll. Arról nem tudott nyilatkozni, hogy a HMDK levele eljutott-e a külügyminiszterhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik