Belföld

Halogatja a Gazprom reformját az orosz kormány

Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök levette a Gazprom, a világ legnagyobb földgáztermelő vállalata megreformálásának kérdését a kormány pénteki ülésének napirendjéről.

A kormány szóvivőjének közlése szerint a gazdasági és az energiaügyi miniszter kérésére történt a módosítás, ám azt a Gazprom is sürgette, mondván, a reformok a “padlóra viszik” az óriásvállalatot. Alekszej Millert, a Gazprom vezérigazgatóját sokan Putyin elnök bizalmasának tartják.

A kormány eredeti szándéka az volt, hogy a Gazprom termelési, eladási és szállítói tevékenységét elkülönítsék egymástól. Ezzel a konszern pénzügyi folyamatát akarták átláthatóvá tenni, egyben csökkenteni a belső szubvencionált. A Gazprom gáztermelő egységeit emellett versenyeztetni is akarták egymással a termelékenység növelése, a költségek csökkentése érdekében. A gazdasági minisztérium azt is felvetette, hogy a Gazprom részvényeivel a külföldiek a hazai befektetőkkel azonos feltételek mellett kereskedhessenek, ami azt jelentette volna, hogy alaposan csökkent volna a Gazprom Amerikában jegyzett papírjainak felára, ezzel pedig a Gazprom egészének tőkeértéke. ( A Gazprom kapitalizációjának értéke a helyi részvénypiaci jegyzésen mérve 24 milliárd dollár, az amerikai – American Depository Shares – jegyzésében kalkulálva 44 milliárd dollárt ér.)

A Vedomosztyi üzleti lap szerint Miller levélben fordult Putyin elnökhöz, kérve a vállalatra nézve hátrányokkal járó reformterv megvitatásának elhalasztását. A gáztermelő egységek elkülönítése korlátozná az üzletágban a befektetéseket és az idén tervezett 530 milliárd köbméter helyett 470-474 milliárd köbméteres szintre csökkentené a termelést- érvelt a vezérigazgató. A Gazprom átalakítása ugyanakkor azonnal az adósságok visszafizetésének követelésére késztetné a hitelezőket.

A Gazprom az egyik legerőteljesebben eladósodott orosz nagyvállalat, 13 milliárd dollár, többnyire rövid távú kötelezettséggel terhelt. A vállalat azon munkálkodik, hogy a drága, rövid lejáratú hiteleket olcsóbb, hosszabb távú kölcsönökre váltsa át, – ezt a célt szolgálja a nemrégiben kibocsátott 1 milliárd dollár értékű, hét évre szóló kötvénye is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik