Belföld

Felére csökkenhet a használtautók behozatala

Jövőre a felére eshet vissza a használt autók behozatala, körülbelül ötvenezer személygépkocsi jön majd be az országba - véli Győző Gábor, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) elnöke. A Magyar Hírlap pénteki számában ír a regisztrációs díj bevezetésének várható hatásairól.

A visszaesést az okozza majd, hogy az EU-csatlakozásunkat követően a vételi számlára számított fogyasztási adót a fix összegű regisztrációs adó váltja fel, ami véget vet az alulszámlázásoknak, ügyeskedéseknek.

Jövő május elsejétől véglegesen bealkonyulhat az alulszámlázott – s így busás haszonnal kecsegtető – használtautó-behozatalnak – legalábbis erre számít Győző Gábor, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) elnöke. Az EU-csatlakozásunkat követően ugyan semmilyen módon nem korlátozzák majd az autóbehozatalt, de a vámosokat a számlán feltüntetett vételár sem érdekli majd, mindössze két paraméter alapján vetik ki a május elsejétől életbe lépő regisztrációs adót: hengerűrtartalom és a motor környezetszennyezési besorolása alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik