Belföld

Az EU nem bünteti meg Franciaországot

Az Európai Bizottság egyelőre nem tartja időszerűnek az esetleges szankciók kérdésének felvetését azzal kapcsolatban, hogy a francia államháztartás hiánya jövőre is meghaladja a stabilitási és növekedési paktumban engedélyezett mértéket - közölte pénteken egy uniós illetékes.

Pedro Solbes gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős biztos szóvivője szerint a bizottság megvárja annak a határidőnek a lejártát, ameddig Franciaországnak konkrét intézkedéseket kellett bejelentenie a deficit csökkentése érdekében. Ezt követően egy hónap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy tájékoztassa a miniszterek tanácsát, kielégítőnek tartja-e az intézkedéseket. Ha nem találja annak, akkor új, konkrétabb javaslatokat terjeszt a tanács elé arról, milyen lépéseket kellene tennie a francia kormánynak.

Júniusi ülésén a gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) október 3-ig adott időt Párizsnak a szükséges intézkedések bejelentésére. A jövő évi francia költségvetés csütörtökön előterjesztett tervezete szerint azonban a hiány a bruttó hazai termék (GDP) 3,6 százaléka lesz, s így már a harmadik egymást követő évben lépi túl a stabilitási és növekedési paktumban engedélyezett 3 százalékos határt.

Solbes a bejelentés után azt mondta, hogy a francia tervek “a jelek szerint nem abba az irányba mutatnak”, amelyet az Ecofin ajánlásaiban megjelölt. Ha a francia hatóságok október 3-ig nem jelentenek be újabb intézkedéseket a hiány leszorítására, a bizottság megkezdi a túl nagy deficit miatt Franciaország ellen indított eljárás következő szakaszát – tette hozzá a biztos.

Ennek része lenne az új, konkrétabb bizottsági javaslatok megtétele is, amelyekre Franciaországnak további két hónapon belül kellene reagálnia. Ezt követően kezdődne az az időszak, amelyben már szóba kerülhet a szabályok megsértése miatti szankciók alkalmazása. Első lépésben ezek a GDP meghatározott hányadának nem kamatozó letétként történő elhelyezését, végső soron a letét vissza nem téríthető bírsággá történő átalakítását jelenthetik. A letét és a bírság mértéke a GDP legkevesebb 0,2, legfeljebb 0,5 százaléka lehet, ami Franciaország esetében 3 és 7,5 milliárd euró közötti összegnek felel meg.

A büntetést azonban csak abban az esetben szabnák ki, ha a francia kormány az újabb ajánlásoknak sem tenne eleget, a tanács pedig ilyen értelmű döntést hoz.

A szóvivő mindamellett úgy vélekedett, hogy az az 1,7 százalékos növekedési ütem, amelyre a jövő évi francia költségvetés-tervezet épül, “hiteles makrogazdasági feltételezés”, az eddig tervbe vett kiadáscsökkentési intézkedések pedig jól irányzottak. Ebből a szempontból a tervezet nagyon bátorító – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik