Belföld

Csehországban csökkentik a társasági adót

A cseh parlament alsóháza pénteken jóváhagyta, hogy 2006-ig 24 százalékra csökkentsék a társasági nyereségadót a jelenlegi 31 százalékról.

Jövőre 28 százalékos, 2005-ben 26 százalékos, 2006-ban 24 százalékos lesz a társasági nyereségadó Csehországban. A törvényt még jóvá kell hagynia a szenátusnak, az államfői ellenjegyzés előtt.

Az alsóházi jóváhagyás előtt a kormány kihagyott a törvényjavaslatból egy kitételt, amely korlátozta volna az adókedvezményt élvező külföldi társaságok jogát a profit hazautalására cseh részlegükből. A képviselők úgy vélték, ez rontotta volna Csehország vonzerejét a külföldi befektetők szemében, különösen, amikor az utóbbi időben Szlovákia több külföldi beruházást kapott.

Noha a társasági nyereségadó még így is a legmagasabb marad Csehországban az EU-csatlakozásra váró közép-európai országok közül – Szlovákiában és Lengyelországban 19 százalékos lesz az adó jövőre, Magyarországon 16 százalékra csökken 18 százalékról -, a cseh kormány reméli, hogy a csökkentés révén mégis növekednek majd a bevételek, mert kevesebb adóelkerülés lesz. A csökkentés közvetlenül 11 milliárd koronát hagy meg a vállalatoknál jövőre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik