Belföld

Csalással vádolják az Európai Unió statisztikai hivatalát

Az Európai Bizottság elnökét, Romano Prodit csütörtökön hallgatta meg az Európai Parlament azzal kapcsolatban, hogy csalással vádolják az Unió Statisztikai Hivatalát, az Eurostatot.

Azt senki sem állítja, hogy bárki is személyes hasznot húzott volna az Eurostat alapokból. De ezzel véget is ér a jó hír Romano Prodi és kollégái számára. Három jelentés azzal vádolja a statisztikai hivatal tisztviselőit, hogy titkos bankszámlákra utaltak át nagyobb összegeket és színlelt szerződéseket kötöttek külső szállítókkal – vélhetően azért, hogy elkerüljék a bürokratikus folyamatok kötöttségeit.

A vádak szerint az EU vezetése semmit sem tett, hogy mindezt megakadályozza. Több millió euró keveredett el. Az Európai Parlament képviselői rendkívül dühösek emiatt. Jens Peter Bonde dán képviselő így nyilatkozott minderről: “Ez nem egy olyan botrány, amelyben egy vagy két vagy három gazember vesz részt. Az illegális finanszírozás egész rendszeréről van szó, melyet a csúcsról szerveztek. A pénzt, amit nem használhattak volna fel berendezésekre, vagy statisztikai kutatásokra, egyszerűen elvették, ellopták fiktív szerződéseken keresztül. A pénzt bankszámlára tették és arra költötték, amire akarták, mindezt a költségvetési hatóság ellenében.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik