Belföld

PKN Orlen: a legjobb partner a Mol

A PKN Orlen hajlik arra, hogy a regionális konszolidációt a Mol Rt.-vel kezdje meg - közölte csütörtökön Varsóban Zbigniew Wróbel, a vezető lengyel olajvállalat elnöke.

A varsói olaj- és gázkonferencián csütörtökön kerekasztal-beszélgetést rendeztek a kelet-közép-európai térség legfontosabb olajcégei regionális együttműködéséről, egy esetleges nagy, nemzetek feletti olajkonszern létrehozásának lehetőségeiről. Az Orlen elnöke azt mondta, hogy vállalata a konszolidációs folyamat kezdeményezője akar lenni.

A PKN Orlen felügyelőtanácsa éppen csütörtöki ülésén tekinti át az igazgatóság által elkészített konszolidációs tervezetet. Wróbel hangsúlyozta, hogy a folyamatot elindító két regionális vállalatnak meghatározó szava lesz a későbbiekben a közép-európai olajkonszern kialakításában. A PKN Orlen ezek egyike szeretne lenni, és legjobb potenciális partnerének a Molt tekinti – mondta Wróbel.

Az Orlen elnöke szerint a konszolidációt még Lengyelország EU-csatlakozása, vagyis 2004. május elseje előtt meg kellene kezdeni. Közölte, hogy vállalata kiváló pénzügyi alapokkal rendelkezik ehhez, mert a gdanski kőolajfinomító privatizációjára tartalékolt és végül fel nem használt eszközöket most a konszolidációra tudná felhasználni.

Ajánlott videó