Belföld

Megtisztították a Latorcát az olajszennyeződéstől

Megtisztították a Latorca medrét Kárpátalján attól az olajszennyeződéstől, amely a Barátság kőolajvezetéken keletkezett törés következtében került a folyóba egy héttel ezelőtt - jelentette csütörtökön az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A közlemény szerint az előzetes vizsgálat azt jelzi, hogy a kőolajvezeték meghibásodását a csőfal anyagának a fáradása okozta. A környezetszennyezés elhárításán dolgozó 400 személy és közel félszáz gép 13 kilométer hosszúságú part- és mederszakaszt tisztított meg a kiömlött kőolajtól. A Latorcából, amelyen 4 merülő zárral akadályozták meg a szennyeződés terjedését, 108,5 tonna olajat távolítottak el szivattyúkkal és kézi erővel. A földbe beszivárgott másfél tonna kőolajat a szennyezett talajréteggel együtt távolítják el.

A kárpátaljai megyei közegészségügyi szolgálat laboratóriumának csütörtöki jelentése szerint a Latorca különböző szakaszairól vett vízminták vizsgálata azt mutatja, hogy a kőolajszármazékok mennyisége sehol nem haladja meg a megengedett értéket.

A Barátság kőolajvezeték meghibásodása által okozott környezeti károkat még nem sikerült felmérni, de a jelenleg igen alacsony vízállású Latorcába jutott kőolaj Kárpátalján eddig példátlan környezeti katasztrófát idézett elő – nyilatkozta az ungvári Vecsirnij Uzsgorog című újságnak csütörtökön Andrij Kovalcsuk, az Ungvári Nemzeti Egyetem hidroökológus professzora. A szakember úgy vélte, nem távolítható el teljesen a folyómeder köveit és a partot beborító úgynevezett nehéz kőolaj, amely felhalmozódik a halak szervezetében és továbbadódik a táplálékláncon, a talajon át pedig bekerül a folyó közelében lévő kutakba. A kőolaj teljes lebomlása évtizedekig is eltart – tette hozzá.

Kovalcsuk szerint az állandóan meghibásodó Barátság kőolajvezeték időzített ökológiai bombát jelent a kárpátaljaiak számára. Ma már nem engedélyeznék a Barátsághoz hasonló kőolajvezeték megépítését – mondotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik