Belföld

Holdingot alakít a KLM és az Air France

Holland sajtóértesülések szerint a KLM és az Air France légitársaságok 15:85 százalékos arányban alakítják meg az egyesült társaságot felügyelő holdingot. A nagyobbik hányad a francia fél tulajdonában lesz.

A holding birtokba veszi a KLM 51 százalékos és az Air France 51 százalékos tulajdonrészét, és saját részvényét bevezeti a párizsi, amszterdami és New York-i tőzsdékre. A KLM jelenlegi piaci tőkeértékét 500 millió euróra, az Air France tőkeértékét pedig 3,15 milliárd euróra becsüli az Algemeen Dagblad holland napilap.

A holding biztosítja a KLM jelenlegi kitüntetett szerepét az amszterdami Schiphol repülőtéren. A KLM közlekedési jogosultságai változatlanul a holland kormány felügyeli. Amennyiben a felvázolt koncepció sikeresnek bizonyul és elnyeri Brüsszel jóváhagyását is, a két társaság szorosabb integrációjára is sor kerülhet.

A társaságok még nem döntöttek a hivatalos bejelentés időpontjáról. A KLM szerda este tárgyalásokat folytatott a szakszervezetekkel az egyesülésnek a foglalkoztatási helyzetre
gyakorolt feltételezett hatásáról. A megbeszélések tartalmát nem hozták nyilvánosságra. Várat még magára a 14,1 százalékos KLM részesedéssel rendelkező holland kormány közleménye is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik